Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns cenšas iegūt konservatīvo atbalstu, lai viņa vadītā partija "Fidesz" paliktu Eiropas Parlamenta (EP) lielākās frakcijas – Eiropas Tautas partijas (EPP) – sastāvā.

Ungārijas parlaments pirmdien, 30. martā, apstiprināja likumprojektu, ar kuru valdībai jaunā koronavīrusa pandēmijas apstākļos tiek piešķirtas ārkārtējas pilnvaras, tiesa gan, nenosakot beigu datumu jauno pilnvaru termiņam.

Orbāns apgalvo, ka viņam nepieciešama nekontrolēta autoritāte, lai cīnītos ar pandēmiju, taču oponenti apsūdz viņu varas sagrābšanā, aizbildinoties ar Covid-19 izraisīto krīzi.

Arī Brisele paudusi bažas un solījusi sekot līdzi notikumu attīstībai Ungārijas politikā.

Tikmēr arvien aktīvāk izskan aicinājumi EPP izslēgt "Fidesz" no savām rindām.

Orbāns ir sazinājies ar vadošajiem EPP politiķiem, tostarp Vācijas kristīgo demokrātu (CDU) līderi Annegrētu Krampu-Karenbaueri, un lūdzis atbalstu.

Pret "Fidesz" paturēšanu EPP rindās iestājies EPP prezidents Donalds Tusks.

"Fidesz" darbība EPP tika apturēta martā, atņemot tai balsstiesības, taču tā netika izslēgta no EPP rindām.

EPP šādu soli spēra, reaģējot uz "Fidesz" izvērsto kampaņu pret toreizējo Eiropas Komisijas (EK) prezidentu un EPP pārstāvi Žanu Klodu Junkeru, kuru Orbāns apsūdzēja nelegālās imigrācijas veicināšanā.

EPP apvieno vairāk nekā 70 Eiropas centriski labējās partijas un tai ir lielākā frakcija Eiropas Parlamentā (EP).

"Donalds Tusks šķiet pieslējies Eiropas liberāļu un kreiso retorikai, paužot nepamatotas bažas par dažu mūsu partiju ticību demokrātijai," vēstulē Krampai-Karenbauerei norādījis Orbāns.

"Tiem, kas nespēj palīdzēt, vajadzētu vismaz atturēties kavēt citu pūliņus. (..). Uz spēles liktas mūsu pilsoņu dzīvības visās dalībvalstīs," teikts Orbāna vēstulē.

CDU nekomentēja Ungārijas līdera vēstuli, kurā Vācijas konservatīvie aicināti atbalstīt Orbānu cīņā ar Tusku.

Arī Tusks izsūtījis vēstules EPP partiju līderiem, apgalvojot, ka daudziem Ungārijas ieviestie pasākumi cīņā pret Covid-19 šķiet neproporcionāli un neadekvāti, turklāt tie ieviesti uz nenoteiktu laiku.

"Daudzi no jums, pat, ja esat kritizējuši premjerministru Orbānu par viņa iepriekšējiem lēmumiem, nepiekrita izslēgt "Fidesz" no mūsu politiskās ģimenes," atgādināja Tusks, runājot par Orbāna uzvaru līdzīgā strīdā pagājušajā gadā.

"Tagad mums, protams, ir prātā daudz svarīgākas lietas, mūsu galvenā prioritāte ir cīņa pret pandēmiju. Bet drīz pienāks laiks, kad jums atkal būs jāapsver sava nostāja," norādījis Tusks.

Viņš brīdinājis, ka pandēmijas izmantošana ārkārtējā stāvokļa iemūžināšanai ir politiski bīstams un morāli nepieņemams solis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!