Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienībai (ES) jāatsakās no "murgiem" par Eiropas Savienotajām Valstīm, ceturto reizi stājoties Ungārijas premjerministra amatā, ceturtdien paziņojis Viktors Orbāns, piebilstot, ka liberālās demokrātijas ēra ir beigusies.

"Katastrofu cietušo liberālo demokrātiju mēs esam aizstājuši ar 21.gadsimta kristīgo demokrātiju, kas garantē tautas brīvību [un] drošību," uzrunājot parlamenta deputātus, uzsvēra Orbāns. "Tā atbalsta viena vīrieša un vienas sievietes tradicionālās ģimenes modeli, apslāpē antisemītismu un dod iespēju izaugsmei."

Orbāns nepārtraukti atradies pie varas kopš 2010.gada, un premjera krēslu ieņēmis arī laikā no 1998. līdz 2002.gadam. Pagājušajā mēnesī notikušajās parlamenta vēlēšanās Orbāna pārstāvētās konservatīvās partijas "Fidesz" vadītā centriski labējā koalīcija izcīnīja 133 no 199 deputātu vietām, tādējādi nodrošinot sev divu trešdaļu vairākumu, kas dod iespēju grozīt konstitūciju.

Tomēr savā runā Orbāns uzsvēra, ka viņš kalpos trīs trešdaļām Ungārijas pilsoņu. Neskatoties uz biežajām Briseles un Budapeštas domstarpībām, īpaši imigrācijas jautājumos, viņš arī norādīja, ka Ungārijai ES ir nepieciešama un ES ir nepieciešama Ungārija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!