Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ungārijas prejerministrs Viktors Orbans, Budapeštā uzstājoties Ungārijas 1956. gada revolūcijas piemiņas pasākumā, sludinājis globalizācijas un "Eiropas impērijas" briesmas, mudinot tautiešus piedalīties nākampavasar gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, lai tās novērstu.

Otrdien notikušajā pasākumā Orbans paziņojis, ka "Eiropā visi jau domā par maiju", šķietami ignorējot, ka Ungārija atrodas Centrāleiropā. Viņš arī apsūdzēja Briseli nācijvalstu nozīmes mazināšanā un Eiropas impērijas būvniecībā, ignorējot faktu, ka pats kā valdības vadītājs piedalās Eiropadomes lēmumu pieņemšanā, un Ungārijas pārstāvji vienlīdzīgi ar citu valstu pārstāvjiem ir pārstāvēti gan Eiropas Komisijā, gan Eiropas Parlamentā. Briseli pārvalda tie, "kuri vēlas nevis nāciju, bet birokrātu pārvaldītu Eiropas impēriju", viņš paziņojis.

Ungārijas premjers arī paziņoja, ka Ungārijai esot raksturīga "kristīgā identitāte", un piedzimšana noteiktā nācijā esot "vēsturiska un dabīga kārtība".

Lai gan "Hungarian Spectrum" lēš, ka ārpus Ungārijas strādāt devušies līdz pat 600 000 Ungārijas pilsoņu, Orbans runā brīdinājis, ka "jaukta" sabiedrība Eiropai esot bīstama. Turklāt, lai gan kopš tā dēvētās Eiropas migrantu krīzes valstī nav uzņemti patvēruma meklētāji, Orbans pieturējās pie savas jau vairākus gadus uzturētās retorikas, ka "karavīru vecuma vīri" lēnām, bet pārliecinoši padara Eiropas pamatiedzīvotājus par minoritātēm.

Savā runā premjers nepieminējis izskanējušo iespējamību no Eiropas Parlamenta lielās Tautas partijas frakcijas izslēgt viņa paša pārstāvēto "Fidez", pamatojot to ar partijas aizsegā īstenotiem korupcijas gadījumiem, šaubīgiem iepirkumu konkursiem, kuros uzvarot Orbanam pietuvināti uzņēmēji un pat radinieki, kā arī vēršanos pret preses brīvību un tiesu neatkarību.

Šo pārkāpumu dēļ visu 28 valstu deputātu vairākums Eiropas Parlamentā septembrī rosināja arī vērsties pret Ungāriju, atņemot tai balsstiesības Eiropadomē. Ungārijas premjers uzrunā nosodījis šo "Briseles uzbrukumu", kā arī pieminēja "Eiropas vēršanos" pret Poliju, Rumāniju, Slovākiju un Itāliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!