Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns otrdien, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, solījis Maskavai ilgstošu sadarbību.

Neskatoties uz Eiropas Savienības (ES) sabiedroto kritiku, Orbāns devies vizītē uz Maskavu laikā, kad Krievija sakoncentrējusi bruņotos spēkus pie Ukrainas robežas, raisot bažas par iespējamo uzbrukumu. Ungārijas opozīcija apsūdzējusi Orbānu valsts interešu nodevībā.

Orbāns, kurš vada Ungāriju kopš 2010. gada, uztur draudzīgas attiecības ar Putinu un konfliktē ar Briseli.

"Tā ir mūsu 13. tikšanās. Tas ir retums. Praktiski visi tie, kas bija mani kolēģi ES, vairs nav," tiekoties ar Putinu Kremlī, sacīja Orbāns.

Orbāns paziņoja, ka viņš neplāno atteikties no varas un sagaida uzvaru Ungārijas parlamenta vēlēšanās aprīlī.

"Man ir lielas cerības, ka vēl daudzus gadus mēs varēsim strādāt kopā," Putinam sacīja Orbāns.

Lai gan Orbāns Ukrainu nepieminēja, viņš pavēstīja, ka ieradies miera misijā.

"Es vēlos jums apliecināt, ka neviens ES līderis nevēlas karu vai konfliktu. Mēs esam gatavi racionāli vienoties," paziņoja Orbāns.

Putins pateicās Orbānam par lielu ieguldījumu Ukrainas un Krievijas attiecībās un paziņoja, ka viņi abi apspriedīs drošības situāciju Eiropā.

Orbāns pirms sarunu sākuma paziņoja, ka vēlas palielināt gāzes importu no Krievijas.

Ungārijas opozīcija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Orbāns, tiekoties ar Putinu, netieši iedrošina Krievijas prezidentu vēl vairāk saasināt situāciju.

Atšķirībā no ES kolēģiem, Orbāns nav paudis lielu satraukumu par Krievijas karavīru sakoncentrēšanu pie Ukrainas robežas.

Ungārijas aizsardzības ministrs Tibors Benko otrdien intervijā norādīja, ka līderiem vajadzētu atturēties no Aukstā kara retorikas.

"Nav vajadzības, lai 1000 NATO karavīru ierastos Ungārijā un būtu šeit pastāvīgi izvietoti," paziņoja ministrs, piebilstot, ka "neviens nevēlas radīt situāciju, kurā cilvēki baidās un uztraucas".

ASV prezidents Džo Baidens ir paziņojis par plānu nosūtīt ASV karavīrus uz NATO valstīm Austrumeiropā, bet ne Ukrainu, kas nav NATO dalībvalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!