Foto: Publicitātes foto
Baltkrievija izraidījusi trīs Krievijas cilvēktiesību aktīvistes, kas Minskā apmeklēja opozīcijas pārstāvju tiesas prāvas, sestdien paziņoja organizācija "The Committee on International Control over the Human Rights Situation in Belarus" (Cilvēktiesību situācijas Baltkrievijā starptautiskās kontroles komisija").

Organizācija paziņoja, ka trīs tās pārstāves - Ļubovu Zaharovu, Jekaterinu Korosteļevu un Irinu Paukačevu - piektdien aizturēja Minskā.

"Krievijas cilvēktiesību aktīvistes tika atbrīvotas apmēram pusnaktī un viņām uzdots 24 stundu laikā pamest Baltkrievijas teritoriju,"  teikts organizācijas paziņojumā.

Visas trīs sievietes vēroja apmēram 16 Baltkrievijas opozīcijas aktīvistu tiesas prāvas, kurās tiek izskatītas apsūdzības par viņu saistību ar pērn 19.decembrī notikušajiem masu protestiem. Tie sākās pēc prezidenta vēlēšanām, kurās atkārtoti uzvarēja ilggadējais valsts  vadītājs Aleksandrs Lukašenko. Šo prāvu vidū ir arī procesi pret trīs no Lukašenko pretiniekiem vēlēšanās.

Cilvēktiesību organizācija informēja, ka visām trim tās pārstāvēm pateikts, ka viņu klātbūtne Baltkrievijā ir nevēlama un pat aizliegta.

Baltkrievijas Iekšlietu ministrija notikušo nekomentē.

Kopumā pēc 19.decembra vakara masu nemieriem, kuru apspiešanā drošības spēki izmantoja asaru gāzi un stekus, tika aizturēti vairāk nekā 600 cilvēki, tostarp septiņi no 10 prezidenta amata kandidātiem. Vairāk nekā 40 no viņiem ir jāstājas tiesas priekšā, jo viņiem izvirzītas apsūdzības par sabiedriska miera un kārtības traucēšanu, kā arī masu nekārtību organizēšanu, par ko var piespriest līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu.

ASV un Eiropas Savienība nosodīja demonstrācijas apspiešanu ar vardarbīgu spēku, tādēļ noteica ieceļošanas aizliegumu Lukašenko un vēl 150 viņa režīma pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!