Foto: AFP/Scanpix

Tuvie Austrumi saskaras ar milzīga apmēra humāno krīzi, ko izraisa bruņotais konflikts Sīrijā. Iedzīvotāji cieš no seksuālās vardarbības un palīdzības trūkuma, secinājusi Starptautiskā Glābšanas komiteja (IRC). Par to pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

IRC aicina pasauli reaģēt, kad Sīriju ir pametuši jau vairāk nekā 600 000 iedzīvotāju. Vēl aptuveni divi miljoni cilvēku ir bēgļi valsts iekšienē. ASV bāzētā organizācija norāda, ka izvarošanas un seksuālā vardarbība konflikta laikā ir sasniegusi "šaušalīgus" apmērus.

Daudzi bēgļi par galveno savas aizbraukšanas iemeslu no valsts min izvarošanas, kuras pavada karu. Bieži tās notiek pārējo ģimenes locekļu priekšā, norāda IRC. Medicīniskās un psiholoģiskās palīdzības apmērs izdzīvojušajiem ir "satraucoši" nepietiekams, uzskata organizācija.

Kā "radikāli nepietiekamu" IRC raksturo starptautiskās palīdzības apmēru nemitīgi pieaugošās humānās krīzes apstākļos. Veselas apkaimes ir sagrautas drupās, bet cilvēki pārvietojas no ciema uz ciemu, lai izvairītos no mainīgās frontes līnijas, ilustrē palīdzības organizācija.

Pēdējās dienās reģionu skārušas 20 gados spēcīgākās ziemas vētras, vēl vairāk pasliktinot bēgļu dzīves apstākļus. BBC norāda, ka raidsabiedrības apmeklētajā bēgļu nometnē Libānas ziemeļos, neviens bērns nav saģērbts ziemai piemērotā apģērbā. Visi drebinās aukstumā un klepo, bet dažiem pat nav apavu, stāsta BBC korespondents.

Pagājušajā nedēļā ANO brīdināja, ka badu cieš miljons sīriešu. Pasaules pārtikas programma (WFP) palīdzot pusotram miljonam cilvēku, bet kauju turpināšanās un nespēja pārtikas piegādēm izmantot Tartūsas ostu nozīmē, ka daudzi paliek bez palīdzības, skaidro WFP.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!