Foto: Reuters/Scanpix
Oslo tiesa trešdien deva vēl vienu mēnesi laika psihiatriem, kas izvērtē Andersa Bēringa-Breivīka garīgās veselības stāvokli, lai lemtu, vai viņu iespējams saukt pie atbildības par 22.jūlijā pastrādātajiem slaktiņiem.

Sākotnēji abiem ekspertiem tika dots laiks līdz 1.novembrim, lai dotu savu slēdzienu, taču prokuratūra un Bēringa-Breivīka advokāti vienojušies par šī termiņa pagarināšanu līdz 30.novembrim.

"Šī lieta ir tik svarīga, ka mums nepieciešams vairāk laika," aģentūrai AFP atzina psihiatru pārstāve.

Kā ziņots, 32 gadus vecais Bērings-Breivīks 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā viņš nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti.

Kā liecina Bēringa-Breivīka internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānojis vismaz no 2009.gada un tos realizējis vienatnē.

Kā pamatojumu slaktiņam Bērings-Breivīks min naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

Pamatojoties uz psihiatru slēdzienu, tiks lemts, vai Bērings-Breivīks ir tiesājams, vai arī ievietojams psihiatriskā ārstniecības iestādē.

Jūlija beigās Bēringa-Breivīka advokāts pieļāva iespēju, ka viņa klients ir nepieskaitāms, taču psihiatri, ar kuriem runājusi AFP, sliecas tam nepiekrist.

Kā ziņo Norvēģijas raidorganizācija NRK, līdz šim eksperti veikuši 11 aizdomās turamā intervijas.

Lai gan Bērings-Breivīks atzinis, ka īstenojis uzbrukumus, savu vainu atzīt viņš atteicies, uzsverot, ka viņa rīcība bijusi "nežēlīga, taču nepieciešama".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!