Foto: AFP/Scanpix
Kārtējā "Oslo šāvēja" lietas tiesas sēdē, kurā izskatīs apsūdzību pret 32 gadus veco Andersu Bēringa-Breiviku pat 77 cilvēku slepkavību, piektdien notiks aiz slēgtām durvīm, tāpat tiesa noraidīja apsūdzēta lūgumu stāties likuma priekšā frakā, ziņo ārvalstu masu mediji.

Apsūdzības uzturētāji prasīja tiesas sēdi pasludināt par slēgtu vēl 25.jūlijā, kad "Oslo šāvējs" pirmo reizi stājās tiesas priekšā, lai nepieļautu iespēju Breivikam sazināties ar iespējamiem noziegumu līdzdalībniekiem. Šādas bažas izraisīja Breivika paziņojumi, ka viņam ir plaši sakari labējo ekstrēmistu grupējumos, vēsta "RIA Novosti".

Tiesa secināja, ka policijai nav viennozīmīgi skaidrs, vai Breivikam bija līdzdalībnieki, un nolēma atbalstīt apsūdzības uzturētāju lūgumu. Noraidīts arī Breivika lūgums ierasties tiesā frakā. Apsūdzētā advokāts skaidroja, ka ar šādu apģērbu viņa klients vēlējies izrādīt cieņu visai Norvēģijas tiesu sistēmai, jo "fraka ir viens no stingrākajiem vīriešu kostīmiem".
Bet tiesa uzskatīja, ka, ņemot vērā gadījumu, šāds izskats varētu traucēt tiesas procesu un to varētu vērtēt kā aizskarošu un provocējošu.

Plānots, ka piektdien tiesas sēdē galvenais jautājums būs Breivika apcietinājuma termiņa pagarināšana. Breiviks apcietināts 22.jūlijā.

Jau ziņots, ka svētdien policija stingra apsardzībā pavadīja Breiviku uz Utejas salu, kur viņš izmeklēšanas eksperimenta laikā astoņas stundas izrādīja, kā viņš rīkojis un ko darījis traģēdijas dienā Utejā, kur viņš nošāvis vairākus valdošās partijas jauniešu nometnes dalībniekus

Breiviks neizrādīja ne mazāko nožēlas pazīmju. Teroristam bija videokamera, ar kur viņš arī iemūžinājis savu noziegumu. Breivīks ir filmējis visu apšaudi Utejas salā, kas ilga 72 minūtes un tajā tika nogalināti 69 cilvēki un 90 ievainoti.

Savā 1500 lappušu manifestā, ko terorists izvietoja internetā neilgi pirms uzbrukumu sarīkošanas, viņš atklāja, ka grasās filmēt apšaudi Utejā un vēlāk izsūtīt videomateriālus medijiem, cerot, ka viņa "dokumentālā filma" nonāks televīzijas ēterā.

22. jūlijā Norvēģijas galvaspilsētā Oslo pie valdības ēkas notika sprādziens, kurā gāja bojā astoņi un ievainojumus guva 15 cilvēki.

Vēlāk uz Utejas salas ezerā netālu no Oslo Norvēģijas valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē notika apšaude, kurā tika nogalināti 69 cilvēki un vairāk nekā 90 guva ievainojumus. Par abiem incidentiem atbildību uzņēmies 32 gadus vecais Norvēģijas pavalstnieks Anderss Bērings - Breivīks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!