Foto: Reuters/Scanpix
Labējo uzskatu ekstrēmists Anderss Bērings – Breivīks savā pirmajā publiskajā tiesas uzstāšanās reizē atzinis, ka ir sarīkojis uzbrukumus, kuros gāja bojā 77 cilvēki, taču paziņoja, ka neuzskata savu rīcību par krimināli sodāmu un apšaubīja tiesas pilnvaras, pirmdien informē telekanāls "Al Jazeera".

"Es esmu  Norvēģijas pretošanās kustības un Norvēģijas Templiešu bruņinieku militārais komandieris," paziņoja Bērings - Breivīks. "Runājot par [tiesas] kompetenci, es iebilstu pret to, jo jūs saņēmāt savu mandātu no organizācijām, kas atbalsta naida ideoloģiju, jo tās atbalsta multikulturālismu," piebilda tiesājamais.

"Es atzīstu darbības, bet es neatzīstu sevi par vainīgu," uzsvēra Bērings - Breivīks.

Tiesas sēde, kurā tika nolemts pagarināts Bēringa - Breivīka apcietinājuma termiņu vēl par 12 nedēļām, bija atklāta, un to klātienē vēroja gan žurnālisti, gan ekstrēmista 77 upuru ģimenes locekļi un citi interesenti.

Apsūdzētais tiesas zālē centās uzsākt sarunu ar upuru tuviniekiem, taču tiesnesis nekavējoties iejaucās un liedza Bēringam-Breivīkam to darīt.

Kā ziņots, zemākas instances tiesa iepriekš lēma, ka Bēringa-Breivīka tiesas sēde nebūs slēgta un to varēs klātienē vērot gan prese, gan viņa upuru piederīgie. Turklāt bija plānots, ka apsūdzētais tiesas priekšā stāsies ar video sakaru starpniecību.

Apsūdzētais šo lēmumu pārsūdzēja, un apelāciju tiesa viņa prasību noraidīja, taču Augstākā tiesa piektdien lēma par labu Bēringam-Breivīkam.

Jau vēstīts, ka Norvēģijā 22. jūlijā notika sprādziens galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, bet vēlāk vīrietis policista formā atklājis uguni valdošās Darba partijas jauniešu vasaras nometnē Utejas salā, nogalinot un ievainojot desmitiem cilvēku.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, terora aktos gājuši bojā 77 cilvēki, bet desmitiem ievainoti.

Vīrietis, kurš šāva jauniešu nometnē, ir aizturēts. Tas ir 32 gadus vecs Norvēģijas pilsonis Anderss Bērings-Breivīks, kuram ir sakari ar galēji labējiem grupējumiem.

Nopratināšanās Bērings - Breivīks atzinās abos noziegumos un norādīja, ka darbojies viens, bez līdzzinātājiem.

Kā pamatojumu slaktiņam Bērings-Breivīks min naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

Viņa tiesāšana šajos noziegumos varētu sākties 2012.gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!