Foto: Reuters/Scanpix
Asiņainus teroraktus Norvēģijā sarīkojušais Anderss Bērings – Breivīks pieprasa, lai viņa garīgās veselības stāvokli pārbaudītu psihiatri no Japānas, otrdien informē aģentūra "RIA Novosti".

Kā paziņojis "Oslo šāvēja" advokāts Geirs Lippestads, apsūdzētais uzskata, ka japāņu speciālisti būs "godīgāki" nekā viņu norvēģu kolēģi.

"Viņš uzskata, ka viņi [japāņu psihiatri] daudz godīgāk un objektīvāk novērtēs viņa stāvokli, jo uzskata, ka japāņi sapratīs viņu labāk nekā eiropieši," sacījis Lippesatads.

Viņš piebildis, ka aizstāvamais izvirzījis virkni prasību, kuras nevar izpildīt. Bērings - Breivīks grib, lai atkāpjas valdība un Norvēģijā tiek iedibināta jauna sabiedriskā iekārta, kurā viņam būtu noteicošā loma. Savas prasības Bērings - Breivīks izvirza kā "Tempļa ordeņa bruņinieks".

Bez globālām vēlmēm" bruņiniekam" ir arī prozaiskākas vajadzības. Viņš grib labākus uzturēšanās apstākļus cietumā un pieprasa dartoru, lai varētu turpināt darbu pie sava manifesta. Savā  1500 lappušu manifestā  viņš skaidrojis, ka cīnās pret musulmaņu "invāziju" Eiropā un pret "kulturāli marksistisko" politisko eliti.

Apmaiņā pret prasību izpildi Bērings - Breivīks sola atklāt savus līdzdalībniekus. Policija gan iepriekš paziņojusi, ka terorists rīkojies viens.

Iepriekš vēstīts, ka psihiatri pārbaudīs "Oslo šāvēja" garīgo veselību.

Ekspertīzes slēdziens gaidāms novembrī. Kā atzinusi Norvēģijas tiesu medicīnas ekspertu komitejas priekšsēdētāja Tarja Rignestada, ir maza varbūtība, ka Bērings - Breivīks tiks oficiāli atzīts par nepieskaitāmu un līdz ar to varēs pretendēt uz ārstēšanos nevis ieslodzījumu cietumā.

Kā ziņots, "Oslo šāvēja" tiesas prāva varētu sākties 2012. gadā. Tik ilgs laiks vajadzīgs, lai formulētu apsūdzības par katru Bēringa - Breivīka veikto noziegumu un to skaitā ir vismaz 77 slepkavības.

Patlaban viņa darbības tiek kvalificētas pēc panta "terorisms" par ko draud līdz 21 gadam cietumā, taču prokuratūras pārstāvji norādījuši, ka apsūdzības var pārkvalificēt kā noziegumus pret cilvēci un tad maksimālais sods varētu būt 30 gadi cietumā.

Jau vēstīts, piektdien 22. jūlijā Norvēģijas galvaspilsētā Oslo pie valdības ēkas notika sprādziens , kurā gāja bojā astoņi un ievainojumus guva 15 cilvēki. Vēlāk uz Utejas salas ezerā netālu no Oslo Norvēģijas valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē notika apšaude, kurā tika nogalināti 69 cilvēki un vairāk nekā 90 guva ievainojumus. Par abiem incidentiem atbildību uzņēmies 32 gadus vecais Norvēģijas pavalstnieks Anderss Bērings - Breivīks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!