Ostankinas televīzijas tornis kā radio un televīzijas translācijas objekts jau no tā darbības sākuma neatbilda ugunsdrošības noteikumiem, pirmdien paziņoja Krievijas Iekšlietu ministrijas Galvenā ugunsdzēsības pārvalde. Tornis tika uzcelts pēc individuāla projekta un nodots ekspluatācijā 1967.gadā.
Par ugunsdrošības noteikumu pārkāpumiem tā darbībā vairākkārt interesējās gan PSRS, gan Krievijas Iekšlietu un Sakaru ministrijas.

Ostankinas torņa ugunsdrošības stāvokļa pēdējā pārbaude tika veikta šī gada maijā. Pēc tās tika pieprasīts īstenot 38 drošības pasākumus, no kuriem līdz ugunsgrēka izcelšanās brīdim tika īstenoti 16.

Ārkārtas situāciju ministrijas pārstāvji informēja, ka 20 minūtes pēc ugunsgrēka izcelšanās ap pulksten 15 (13 pēc Latvijas laika) svētdien celtnes apsardze neielaida tornī ugunsdzēsējus.

Pirmās trīs stundas pēc ugunsgrēka izcelšanās netika atslēgta strāva torņa augšējos nodalījumos. Strāva tika atslēgta tikai pulksten 18.10 (16.10 pēc Latvijas laika) pēc Maskavas vicemēra Valērija Šanceva rīkojuma.

Liesmas uz laiku izdevās apturēt

Krievijas ugunsdzēsējiem pirmdien uz laiku izdevās apturēt liesmu izplatīšanos uz Ostankinas televīzijas torņa apakšējiem stāviem vairāk nekā 14 stundas pēc ugunsgrēka sākuma. Taču ugunsgrēks ap pulksten astoņiem (sešiem pēc Latvijas laika) atsāka izplatīties uz zemākajiem stāviem.

Pēc RIA ziņām, cīņa ar uguni notika 100 līdz 105 metru augstumā. Telekanāla RTR korespondents minēja 170 metru augstumu, bet "Eho Moskvi" atsaucās uz operatīvā štāba ziņām, ka ugunsdzēsēji bijuši spiesti atkāpties līdz 90 metru augstumam.

Torņa liftā palikuši divi cilvēki

Veicot glābšanas operāciju degošajā Ostankinas televīzijas tornī, ir noskaidrots, ka ugunsgrēka laikā bez vēsts pazuduši divi cilvēki - Maskavas ugunsdzēsības pārvaldes amatpersona Vladimirs Arsjukovs un televīzijas torņa darbiniece.

Arsjukovs pēdējoreiz uzturēja sakarus svētdienas vakarā, atrodoties lifta šahtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!