Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pašlaik nav skaidru izlūkdienestu norāžu par to, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins būtu sācis kodolieroču izvēršanu trieciena pa Ukrainu realizēšanai, taču ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins šajā sakarā ir brīdinājis savu Krievijas kolēģi Sergeju Šoigu, vēsta raidsabiedrība CNN.

To intervijā CNN pastāstīja pats Ostins. Viņš skaidro, ka Maskavā lēmumu par kodolieroču izmantošanu pieņem "tikai viens puisis" un Rietumiem nav iespēju kontrolēt viņa darbības.

"Ziniet, tāpat kā viņš pieņēma bezatbildīgu lēmumu iebrukt Ukrainā, viņš var pieņemt citu lēmumu [par kodolieročiem]," uzsver Ostins.

Šajā jautājumā Ostins esot brīdinājis Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu "neiet šo ceļu".

"Personīgi es pēdējās dienās ar Šoigu neesmu runājis, bet esmu runājis iepriekš. Un es pievērsos šai tēmai un brīdināju, lai viņš neietu šo ceļu un nebūtu tik bezatbildīgs," stāsta Ostins, neprecizējot, kad tieši saruna notikusi.

ASV amatpersonas pēdējā laikā ir brīdinājušas, ka, ja Krievija ķertos pie kodolieročiem, sekas tai būtu "katastrofālas, smagas, spēcīgas un dziļas".

Bažas par to, ka Kremlis varētu ķerties pie atomieročiem, raisa Krievijas diktatora retorika un krievu karaspēka neveiksmes Ukrainā.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!