Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka nākamā tikšanās starp viņu un Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu varētu notikt nākamā gada sākumā, raksta "Al Jazeera".

Trampa paziņojums izskanēja neilgi pēc tam, kad atcelta tika ceturtdien paredzētā tikšanās starp ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo un Ziemeļkorejas ārlietu ministru Kimu Jončolu. Abiem politiķiem bija paredzēts tikties Ņujorkā, lai pārrunātu svarīgākos jautājumus valstu attiecībās, tomēr tikšanos atcēla.

Preses konferencē Tramps paziņoja, ka ir apmierināts ar pašreizējām ASV-Ziemeļkorejas attiecībām, piebilstot, ka nākamais samits starp viņu un Kimu Čenunu varētu notikt “nākamā gada sākumā."

Tramps ar Kimu pirmoreiz tikās 12. jūnijā. Samita noslēgumā Kims parakstīja dokumentu, kurā teikts, ka Ziemeļkoreja apņemas strādāt pie denuklearizācijas, tomēr detaļas par to, kā šis process notiktu nebija izpaustas. Ziemeļkoreja ir paudusi neapmierinātību ar to, ka ASV nav atcēlusi ekonomiskās sankcijas un pagājušajā nedēļā pat draudēja atsākt darbu pie savas kodolprogrammas.

Trampa administrācija uzstājusi, ka sankcijas pret Phenjanu netiks atceltas, kamēr Ziemeļkoreja pilnībā neatteiksies no kodolieročiem. “Sankcijas paliek spēkā.. Es labprāt atceltu sankcijas, bet viņiem [Ziemeļkorejai] arī jābūt atsaucīgai,” norādīja Tramps.

Dienvidkorejas ārlietu ministre Kana Kjunvha paziņoja, ka Ziemeļkoreja bijusi tā, kas lūgusi pārcelt tikšanos starp Pompeo un Kimu Jončolu, vēsta "Al Jazeera".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!