Foto: Reuters/Scanpix
Otrdien Oslo tiesā tiks iesniegts traģiskā Norvēģijas slaktiņa sarīkotāja Andersa Bēringa-Breivīka psihiatriskās analīzes slēdziens.

Diviem psihiatriem uzdots izvērtēt, vai 32 gadus vecais labējais ekstrēmists uzbrukumu veikšanas brīdī bijis pieskaitāms. Pamatojoties uz viņu slēdzienu, tiks lemts, vai Bērings-Breivīks ir tiesājams vai arī ievietojams psihiatriskā ārstniecības iestādē.

Psihiatru slēdziens tiesā tiks iesniegts 29.novembrī plkst.9 (plkst.10 pēc Latvijas laika), bet jau plkst.13 prokuratūra preses konferencē sabiedrību iepazīstinās ar galvenajiem secinājumiem.

Bērings-Breivīks šobrīd tiek turēts ieslodzījumā cietumā netālu no Oslo.

Viņa tiesāšanu par asiņainajiem noziegumiem plānots sākt 2012.gada 16.aprīlī, un tiesas prāva varētu ilgt aptuveni desmit nedēļas.

Maksimālais soda mērs ekstrēmistam izvirzītajās apsūdzībās saskaņā ar Norvēģijas likumiem ir 21 gads, taču viņš varētu tikt turēts ieslodzījumā tik ilgi, kamēr vien tiks uzskatīts par apdraudējumu sabiedrībai.

Bērings-Breivīks 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā viņš nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti.

Kā liecina Bēringa-Breivīka internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānojis vismaz no 2009.gada un tos realizējis vienatnē.

Kā pamatojumu slaktiņam Bērings-Breivīks min naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

Lai gan Bērings-Breivīks atzinis, ka īstenojis uzbrukumus, savu vainu atzīt viņš atteicies, uzsverot, ka viņa rīcība bijusi "nežēlīga, taču nepieciešama".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!