Foto: AFP/Scanpix
Glābšanas darbi Sajānu-Šušenskas hidroelektrostacijā (HES) uz Jeņisejas upes Sibīrijā, kuri pēc avārijas turpinājās desmit dienas, ir pabeigti, piektdien vēsta BBC.

Stacijā tiek uzsākts remonts, kas, pēc speciālistu novērtējuma, turpināsies ne mazāk par trim gadiem. Katastrofas iemesli joprojām nav skaidri.

Hakasijas republikas galva Viktors Zimins atcēlis ārkārtas situācijas režīmu republikas teritorijā saistībā ar glābšanas darbu noslēgumu un atjaunošanas darbu uzsākšanu.

Glābšanas operācijā bija iesaistīti aptuveni 1500 Krievijas Ārkārtas situācijas ministrijas darbinieku no visas valsts. Remontdarbinieku skaits nākamnedēļ sasniegs 2500 cilvēku.

Pašlaik enerģētiķi veic hidroagregātu izmeklēšanu, nosaka to bojājumu pakāpi un gatavo palaišanai ierīces, kas vismazāk cietušas avārijā.

Kā ziņots, avārija HES notikusi 17. augustā. Sabrūkot otrā hidroagregāta turbīnai un applūstot mašīnu zālei, gājis bojā 71 cilvēks. Pēdējais no viņiem tika apglabāts piektdien. Četri cilvēki joprojām tiek uzskatīti par pazudušiem bez vēsts, taču glābēji pārliecināti, ka cerību atrast viņus dzīvus nav.

Kā norādīja ārkārtas situāciju ministrs Sergejs Šoigu, negadījumu izprovocējis spēcīgs hidrotrieciens - strauja spiediena paplielināšanās ūdens vados, kas izraisīja konstrukciju bojājumus. Tomēr vēl ir jānoskaidro paša hidrortrieciena iemesli.

Šī ir viena no lielākajām šāda veida stacijām pasaulē. Tajā bija desmit hidroagregāti, kuru jauda ir 640 megavati. Pašlaik trīs no tiem ir pilnībā izpostīti, bet septiņi pārējie - stipri bojāti. Hidroelektrostacija vidēji izstrādā 22,8 miljardus kilovatstundu enerģijas gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!