Tā dēvētais Bronzas karavīra piemineklis Tallinas centrā izraisīja etnisko spriedzi, kad sestdien nacionālisti savā demonstrācijā pieprasīja novākt padomju okupācijas simbolu un huligāni apmētāja pieminekli ar krāsu, bet krievvalodīgie iedzīvotāji svētdien pulcējās, lai noliktu pie tā ziedus, raksta "Postimees".
Sestdienas pasākumu organizēja Igaunijas Nacionālistu kustība, kas prasa, lai piemineklis Otrajā pasaules karā kritušajiem padomju karavīriem tiktu demontēts. Pie šī pieminekļa ik gadu pulcējas padomju veterāni, un šā gada 9.maijā pie tā notika incidents, kurā piketu sarīkoja kāds vīrietis ar Igaunijas karogu rokā un lozungu, uz kura bija rakstīts: "Igauņu tauta - neaizmirsti: šis karavīrs okupēja mūsu zemi un deportēja mūsu nāciju!". Taču viņš bija spiests aiziet, kad pieminekli savā uzraudzībā pārņēma policija un mītiņa dalībnieki pauda sašutumu par viņa rīcību.

Pagājušo sestdien gandrīz tūkstotis cilvēku pulcējās mītiņā, kurā kaismīgu runu teica viens no Igaunijas Nacionālistu kustības līderiem Tīts Madisons, kurš raksturoja pieminekļa esamību un 9.maija incidentu kā pazemojumu un aicināja cilvēkus vēlreiz ierasties pie tā 22.septembrī, "kad sarkanie svin Tallinas atbrīvošanas gadadienu". Viņš teica, ka tad cilvēki sākšot demontēt pieminekli akmeni pa akmenim.

Sestdienas mītiņa laikā notika dažas sadursmes starp dažādu viedokļu paudējiem par to, kur piemineklim jāatrodas. Policija uzraudzīja notikumus ap pieminekli un bija gatava novērst nekārtības.

Kaut arī policija uzraudzīja pieminekli, trim jauniešiem svētdienas naktī tomēr izdevās nosmērēt to ar krāsu. Policija nekavējoties notvēra divus "smērētājus", abi bija iereibuši un tika nogādāti policijā. Trešais jaunietis netika notverts.

Līdz svētdienas rītam piemineklis bija attīrīts no krāsas, un pēcpusdienā sākās nesankcionēts krievvalodīgo mītiņš. Pie pieminekļa sapulcējās aptuveni 50 cilvēku, lielākoties jaunieši, kuri nolika pie pieminekļa sarkanas neļķes un sveces.

Mītiņš bija mierīgs, tajā netika teiktas runas un nebija redzami tā organizētāji. Pie pieminekļa ieradās kopskaitā ap 150 cilvēku. Ziemeļigaunijas policijas pārstāvis teica, ka policija bijusi informēta par šo pasākumu un turējusi to uzmanības lokā.

Aicinājums pulcēties pie pieminekļa izskanēja kādā blogā krievu valodā Igaunijas Nacionālistu kustības sestdienas mītiņa dēļ. Aicinājuma autors lūdza cilvēkus ziedot 15 minūtes, lai noliktu pie pieminekļa kaut vienu neļķi. "Lai cilvēki un valdība redz, ka neviens tā vienkārši neatdos pieminekli," bija teikts aicinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!