Neraugoties uz tūkstošiem papildus policistu iesaistīšanu nemieru novēršanā, jauniešu bandas naktī uz svētdienu Parīzes nabadzīgajās priekšpilsētās un vairākās lielākajās pilsētās sadedzinājušas 1300 automašīnu, desmito nakti pēc kārtas turpinoties grautiņiem.
Pirmo reizi automašīnas sadedzinātas arī Parīzes vēsturiskajā centrā. Parasti klusajā Normandijas pilsētā Evrē aizdedzināts tirdzniecības centrs, 50 automašīnas, pasts un divas skolas.

Varas iestādes līdz šim nav radušas citu risinājumu sociālo, ekonomisko un rasu problēmu kopumam, kā vien lūgumus nomierināties un piesaistot policijas papildspēkus.

"Par šo vardarbību atbildīgajiem es gribu teikt: esiet nopietni, ja jūs vēlaties dzīvot taisnīgākā, daudz draudzīgākā sabiedrībā, tad šādā veidā tas nenotiks," radiostacijai "Info" pavēstīja Evrē mērs Žans-Luī Debrē.

Nemieri sākās pagājušo ceturtdien Parīzes Klišīsubuā priekšpilsētā, kur no nāvējoša elektrības trieciena gāja bojā divi 15 un 17 gadus veci afrikāņu izcelsmes pusaudži, kas, bēgot no policijas, bija paslēpušies elektrības sadales skapī.

Klišīsubuā priekšpilsētā dzīvo daudzi imigranti un nabadzīgas ģimenes un tā ir bēdīgi slavena ar jauniešu bandu vardarbību. Notikušais izraisīja jauniešu vardarbības uzplūdu, kuri ir neapmierināti par rasismu, bezdarbu, savu marginālo vietu Francijas sabiedrībā un policijas attieksmi pret viņiem.

"Daudzi jaunieši nekad nav redzējuši savus vecākus strādājam un nespēj noturēties darbā, ja tādu dabū," sacīja Parīzes priekšpilsētā Olnaīsubuā izdedzinātas paklāju noliktavas menedžeris Klods Šaveljē.

Taču varas iestādes saka, ka nerimstošie grautiņi tagad tiek organizēti ar interneta un mobilo telefonu palīdzību un kā vaininiekus min narkotiku kontrabandistus un islama ekstrēmistus.

Pagājušajā naktī visā Francijā tika izdedzinātas 1295 automašīnas, kas līdz šim ir lielākais vienā naktī iznīcināto automobiļu skaits. Nemieru novēršanai piesaistīti papildus 2300 policisti.

Naktī virs Parīzes reģiona lidinājās septiņi policijas helikopteri, filmējot notiekošo un vadot mobilas policistu grupas uz grautiņu vietām. Pagājušajā naktī policija arestējusi 349 cilvēkus.

Incidentu skaits Parīzē bija līdzīgs kā iepriekšējās naktīs, taču krasi pieaudzis to skaits provincēs.

Vardarbība ir nopietni kaitējusi Francijas tēlam ārvalstīs, piespiežot premjerministru Dominiku de Vilepēnu atcelt vizīti Kanādā, savukārt ASV un Krievija brīdinājušas savus pilsoņus izvairīties no Parīzes priekšpilsētām.

Vilepēns aicinājis cilvēkus nomierināties un risina sarunas ar kopienu līderiem, jauniešiem un vietējam amatpersonām un apsolījis rīcības plānu 750 grūtībās dzīvojošajiem rajoniem.

Tomēr nav skaidrs, kas varētu apturēt vardarbību un dažas opozīcijas partijas ierosinājušas spert simbolisku soli - atlaist iekšlietu ministru Nikolā Sarkozī, ko gan viņš pats ir noraidījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!