Foto: AP/Scanpix/LETA

Irānas galvaspilsētā Teherānā suņu īpašniekiem turpmāk būs aizliegts parkos un citās publiskās vietās staigāt ar saviem lolojumdzīvniekiem, kā arī pārvadāt tos automašīnās, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Aizliegumu 29. janvārī pasludināja Teherānas policijas priekšnieks, kurš paskaidroja, ka lēmums pieņemts pēc pārrunām ar prokuratūras darbiniekiem.

"Mēs esam saņēmuši Teherānas prokuratūras atļauju un rīkosimies pret cilvēkiem, kas staigās ar suņiem tādās publiskās vietās kā parki ," paziņoja brigādes ģenerālis Huseins Rahimi.

Par iemeslu aizliegumam policijas šefs minēja "bailes un satraukumu", ko sabiedrībā radot suņi. "Ir aizliegts suņus pārvadāt automašīnās. Ja tas tiks pamanīts, pret auto īpašnieku tiks vērstas nopietnas policijas sankcijas," piebilda kungs.

Tiesa, kā norāda RFE/RL, suņu kā lolojumdzīvnieku turēšana nav pa prātam konservatīvajiem islāmistiem un garīdzniekiem, kuri jau iepriekš ir vērsušies pret suņu staidzināšanu un nosodījuši to kā "pagrimušās Rietumu kultūras imitēšanu".

Suņu turēšana Irānā ir pretrunīgi vērtēta prakse kopš 1979. gada Islāma revolūcijas. Amatpersonas un garīdznieki uzskata, ka suņi ir "netīri" dzīvnieki saskaņā ar islāma mācību.

Pēdējos gados suņu īpašnieki ir saņēmuši brīdinājumus, dažos gadījumos mājas mīluļi ir konfiscēti un ievietoti suņu cietumos, skaidro RFE/RL.

2014. gadā deputātu grupa ierosināja tos, kas pastaigājas ar suņiem publiskās vietās, sodīt ar 74 pletnes cirtieniem un naudassodu 3500 dolāru apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!