Foto: DELFI

Pakistānā ir apturēta NATO spēku apgādes automašīnu kustība caur galveno robežas šķērsošanas punktu uz Afganistānu, līdz Pakistānas valdība apsolīs garantēt to drošību, pirmdien paziņoja Pakistānas amatpersonas.

Torhamas robežpunktu, caur kuru iet ātrākais ceļš no Pakistānas Karači ostas uz Afganistānas galvaspilsētu Kabulu, Pakistānas amatpersonas kopš ceturtdienas ir slēgušas NATO kravu tranzītam. Tas notika dažas nedēļas pēc tam, kad Pakistāna pēc septiņu mēnešu pārtraukuma atļāva atsākt NATO kravu tranzītu uz Afganistānu caur savu teritoriju.

Pakistānas talibu kaujinieki ir solījuši uzbrukt NATO spēku apgādes automašīnām. Pagājušo otrdien kaujinieki Pakistānas ziemeļrietumos uzbruka konteineru automašīnām, kas veda kravas NATO spēkiem Afganistānā, un nogalināja vienu no šo mašīnu šoferiem.

Kustība caur Torhamas robežpunktu ir pārtraukta pirms šonedēļ Vašingtonā plānotām sarunām starp Pakistānas izlūkdienesta vadītāju ģenerālleitantu Zahīru ul Islāmu un ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktoru Deividu Petreusu. Tās būs pirmās šādas sarunas pēdējā gada laikā.

"Politiskā administrācija, policija un [paramilitārais] Robežsardzes korpuss gatavo drošības plānu; kad tas būs pabeigts un apstiprināts, NATO automašīnām tiks atļauts šķērsot" Torhamas robežpunktu, sacīja vietējā amatpersona Bahtiars Hans.

Varas iestādes Pakistānas ziemeļrietumos paziņoja, ka pirms 11 dienām rakstiski lūgušas federālo valdību iespējami drīz pabeigt drošības plānu. "Mēs līdz šim neesam saņēmuši nekādu atbildi," sacīja Haiberas-Pahtunhvas provinces informācijas ministrs Mians Iftihars Husains.

Pakistāna pērn slēdza savu teritoriju NATO kravu tranzītam uz Afganistānu pēc tam, kad ASV gaisa triecienā 26.novembrī tika nogalināti 24 Pakistānas karavīri. Islāmabada 3.jūlijā atļāva atsākt šo tranzītu pēc ASV atvainošanās par Pakistānas karavīru nogalināšanu.

Citā robežpunktā uz Afganistānu, kurš atrodas Pakistānas dienvidrietumos, nav noteikti nekādi ierobežojumi NATO spēku apgādes automašīnu satiksmei, bet tā ir kļuvusi retāka.

Karači pilsētā daudzi kravas mašīnu šoferi nevēlas doties uz Afganistānu bez drošības garantijām un kompensācijas, sacīja Vispakistānas Naftas autocisternu īpašnieku asociācijas prezidents Akrams Hans Durrani.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!