Foto: AP/Scanpix/LETA

Pēdējās trīs dienās vairāk kā 600 Afganistānas bēgļu ir deportēti no Pakistānas un vēl vairākiem simtiem draud izvešana atpakaļ uz dzimteni, otrdien ziņo laikraksts "The Guardian".

Sestdien, 7. janvārī, no Sindas provinces Pakistānā uz Afganistānu izvesti 302 bēgļi, bet pirmdien vēl 303, tai skaitā 63 sievietes un 71 bērns. Turpmākajās dienās gaidāma vēl 800 cilvēku izvešana.

Pagājušā gada vasarā Pakistānas varasiestādes sāka deportēt tos afgāņus, kuri valstī iekļuva nelegāli. Turpretī arestu skaits ir pieaudzis kopš oktobra. Aptuveni 1400 afgāņu ir aizturēti Pakistānas pilsētās Karāči un Haidarābādā. Kā norāda "The Guardian", tad tie ir vieni no skaita ziņā apjomīgākajiem arestiem Pakistānā.

Aptuveni 400 no arestētajiem afgāņiem ir derīgas vīzas vai uzturēšanās atļaujas, norāda medijs.

Afgāņu patvēruma meklētāju deportācija ir neizraidīšanas principa acīm redzams pārkāpums, apgalvo jurists Umers Iljazs Gilani. Viņš ar lūgumu apturēt deportācijas ir vērsies pie Pakistānas valdības Nacionālās Cilvēktiesību komisijas. "Cilvēktiesību komisijai ir jurisdikcija un ja viņi to neizmanto, mēs varētu šo problēmu virzīt uz augstāko tiesu," stāsta jurists.

Pakistāna joprojām nav pieņēmusi ANO Konvenciju par bēgļu statusu. Tā valstīm nosaka juridisku pienākumu pasargāt tos cilvēkus, kuri dodas bēgļu gaitās, drošības apdraudējuma dēļ.

Kopš 2021. gada augustā radikālā "Taliban" kustība pārņēma varu Afganistānā, aptuveni 250 000 afgāņu ir devušies bēgļu gaitās uz Pakistānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!