Foto: EPA/Scanpix/LETA

Islāmābāda nākusi klajā ar brīdinājumu Indijai, ka tā atriebsies, ja Indija spers kādu militāru soli pret Pakistānu saistībā ar kaujinieku uzbrukumiem indiešu karavīriem Kašmirā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pakistānas premjers Imrans Hans TV uzrunā otrdien norādīja, ka Indijai būtu jāizbeidz vainot Pakistāna bez jebkādiem pierādījumiem un pieprasīja Indijai uzrādīt liecības, kas norādītu uz Pakistānas saistību ar pagājušās nedēļas uzbrukumu, kurā gāja bojā desmitiem Indijas karavīru.

"Ja jūs domājat sākt jebkāda veida uzbrukumu Pakistānai, Pakistāna nevis tikai domās par atriebību, bet atriebsies," brīdināja premjers, piebilstot, ka tikai dialogs var palīdzēt atrisināt Kašmiras jautājumu.

Hans izteica gatavību sadarboties ar Indiju terorakta izmeklēšanā. Viņš arī paskaidroja, ka par uzbrukumu nav izteicies jau agrāk, jo bija aizņemts ar Saūda Arābijas kroņprinča vizīti Pakistānā.

Vairāk nekā 40 Indijas karavīri 14. februārī gāja bojā Indijas kontrolētajā Kašmiras daļā, kad pašnāvnieks ar sprāgstvielām pildītā automašīnā ietriecās armijas kolonnā. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās Pakistānā bāzēts kaujinieku grupējums "Jaish-e-Mohammad".

Savukārt pirmdien apšaudē ar kaujiniekiem Kašmirā gāja bojā vēl četri Indijas karavīri. Notikušais izraisīja spriedzi kodolvalstu Pakistānas un Indijas attiecībās, Deli teroraktā vainojot Islāmābādu.

Indija jau izsenis apsūdz Pakistānu par kaujinieku atbalstīšanu Indijas kontrolētajā Kašmiras daļā.

Gan Indija, gan Pakistāna pārsvarā musulmaņu apdzīvoto Kašmiru uzskata par savu teritoriju, bet kontrolē to daļēji.

Lielie Indijas spēku zaudējumi pagājušās nedēļas teroraktā daudziem indiešiem bija šoks. Indijas valdība paziņoja, ka savu atriebību sāks ar Pakistānas diplomātisko izolāciju.

Indija jau ķērusies pie ekonomiskiem mēriem, tostarp atceļot labvēlīgos tirdzniecības noteikumus – ievedmuitas nodeva pacelta uz 200%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!