Pakistāna šobrīd būvē trešo plutonija kodolreaktoru, lai tādējādi paplašinātu darbu pie kodolieroču ražošanas, piektdien sacīja ASV bāzētā Zinātnes un starptautiskās drošības institūta pārstāvji.
No mākslīgā zemes pavadoņa veiktajos fotoattēlos redzams, ka darbi strauji virzās uz priekšu Hušabas kodolobjektā, kur atrodas arī divi līdzšinējie Pakistānas kodolreaktori.

Reaktora būvniecība nozīmē to, ka Pakistānas valdība ir pieņēmusi lēmumu nozīmīgi palielināt plutonija ražošanu kodolieroču vajadzībām, norāda institūta pārstāvji.

"2007.gada 3.jūnijā veiktajā fotouzņēmumā redzamā reaktora konstrukcija ir radīta pēdējo 10 mēnešu laikā," uzskata institūtā.

Šogad institūts jau ziņoja, ka būvdarbi ir atsākušies arī Pakistānas otrajā kodolobjektā Čašmā, kas atrodas 80 kilometru attālumā no Hušabas.

Institūta ziņojumā toreiz tika norādīts, ka šī būvniecība ir saistīta ar divu jaunu kodolreaktoru radīšanu.

Ziņojuma autoru arī norāda, ka jauno iekārtu būvniecību neuzrauga ANO kodolenerģijas aģentūra.

Pakistāna ir pasaules vienīgā musulmaņu valsts, kuras rīcībā ir kodolieroči.

Saistībā ar Pakistānas līdzdalību kodolieroču "melnajā tirgū" šobrīd tiek veikta starptautiska izmeklēšana. Šīs valsts ievērojamākais kodolenerģijas jomas zinātnieks Abdulkadīrs Hans pats 2004.gadā atzinās, ka savulaik ir nodevis kodolenerģijas noslēpumus Irānai, Lībijai un Ziemeļkorejai.

Zinātnieku notiesāja, tomēr Pakistānas prezidents Pervezs Mušarafs viņu apžēloja, un šobrīd Hans dzīvo mājas aresta apstākļos Islamabadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!