Foto: NATO ISAF
Pakistāna pirmdien noliedza ziņas, ka tās karavīri pirmie esot atklājuši uguni un tādējādi izprovocējuši NATO uzlidojumu, kurā sestdien nogalināti 24 Pakistānas karavīri.

"Tā nav patiesība. Viņi [NATO] mēģina attaisnoties. Un, starp citu, kur ir viņu zaudējumi?" sacīja Pakistānas bruņoto spēku galvenais preses sekretārs ģenerālmajors Athars Abass.

Laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz trim vārdos nenosauktām Afganistānas amatpersonām un kādas Rietumvalsts amatpersonu, bija ziņojis, ka šis NATO uzbrukums noticis, lai pasargātu NATO un Afganistānas spēkus, uz kuriem tikusi atklāta uguns no Mohmandas cilšu rajona Pakistānā.

Saskaņā ar Afganistānas amatpersonas teikto Afganistānas valdība uzskatot, ka uguns atklāta no Pakistānas armijas bāzes. Šo versiju apstiprināja divas Afganistānas amatpersonas, kas strādā pie Pakistānas robežas. Viens robežpolicijas pārstāvis sacīja, ka Pakistānas amatpersonas iepriekš tikušas informētas par NATO operāciju.

NATO vadītā misija Afganistānā sestdien apstiprināja, ka tās lidmašīna ir veikusi uzbrukumu, atbalsot sauszemes karavīrus, Afganistānas un Pakistānas robežas tuvumā, un ir "ļoti iespējams, ka alianses spēku lidmašīna ir atbildīga par Pakistānas karavīru bojāeju".

Pakistānas amatpersonas iepriekš paziņoja, ka NATO helikopteri sestdien no Afganistānas uzbrukuši militāram kontrolpunktam Pakistānas ziemeļrietumos netālu no abu valstu robežas, nogalinot 28 Pakistānas karavīrus un ievainojot vairāk nekā 14 karavīrus. Jaunākā informācija liecina, ka uzbrukumā gājuši bojā 24 Pakistānas karavīri.

Pakistāna pēc savu karavīru bojāejas sestdien izlēma pārskatīt visas vienošanās ar ASV un NATO, tostarp arī diplomātiskās, politiskās, militārās un izlūkošanas attiecības.

Pakistāna sestdien arī nolēma slēgt savu robežu ar Afganistānu kravas automašīnām, kas veic piegādes NATO vajadzībām, un pieprasīja ASV 15 dienu laikā atstāt attālo tuksneša gaisa spēku bāzi Šamsi, no kurienes, kā ziņots, tiek vadīti bezpilota lidmašīnu uzlidojumi uz Pakistānas un Afganistānas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!