Foto: AFP/Scanpix

Pakistānas premjerministrs Imrans Hans pirmdien kārtējo reizi noraidīja Afganistānas pārmetumus, ka viņa valsts nodrošina patvērumu afgāņu kaujiniekiem, uzsverot, ka Pakistānas valdība dara visu iespējamo, lai sekmētu miera procesu.

"Pakistānā nav droša patvēruma kaujiniekiem," sacīja Hans, uzrunājot konferenci, kas sarīkota par godu 40.gadadienai, kopš Pakistāna sāka uzņemt afgāņu bēgļus.

Pakistāna spēlē svarīgu lomu Afganistānas miera procesā, bet ASV un Afganistānas amatpersonas jau labu laiku apsūdz Pakistānas militāro izlūkdienestu, ka tas nodrošina patvērumu talibu kaujiniekiem.

Afganistānas otrais viceprezidents Sarvars Danišs kritizēja Islamabadu, ka tā ļauj talibiem vervēt kaujiniekus bēgļu nometnēs Pakistānā, kas arī tiekot izmantotas kā instruktāžas nometnes.

Kā sacīja Hans, Pakistānā dzīvo aptuveni 2,7 miljoni afgāņu bēgļu, un nav iespējams izslēgt, ka viņu vidū slēpjas kaujinieki.

Tiesa gan, valdība ir spērusi soļus kontroles uzlabošanas virzienā, arī uzbūvējusi robežžogu, viņš piebilda.

ASV īpašais pārstāvis Afganistānas izlīguma jautājumos Zalmajs Halilzads sacīja, ka viņš ir noskaņots optimistiski attiecībā uz ASV un talibu miera līgumu. Darbs pie tā pēc vairāku mēnešu darba, pēc visa spriežot, nonācis noslēguma fāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!