Šodien Pakistānā notiek vēlēšanas, kuras varētu vēl vairāk destabilizēt ar kodolieročiem bruņoto valsti un izšķirt ASV sabiedrotā prezidenta Perveza Mušarafa likteni.
Parlamenta vēlēšanas aizēnoja decembrī notikusī opozīcijas līderes Benaziras Bhuto slepkavība, kā arī izplatītās valodas, ka to rezultāti tiks viltoti par labu Mušarafa sabiedrotajiem.

Mušarafs, kurš pagājušā gadā, lai atbrīvotu sev ceļu uz otro prezidentūras termiņu, atcēla no amata Augstākās tiesas galveno tiesnesi, pats vēlēšanās nepiedalās, tomēr viņam draud impīčmenta procedūra, ja opozīcija parlamentā iegūs vairāk nekā divas trešdaļas vietu.

Tikmēr Bhuto vadītā Pakistānas Tautas partija draudējusi ar plašām ielu demonstrācijām, ja uzskatīs, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti. Tas draud ievilkt valsti vēl dziļākā krīzē, kurai, iespējams, var sekot pat globāli satricinājumi.

"Vēlēšanas ir kritiski svarīgas, jo tās noteikts Mušarafa nākotni," aģentūrai AFP izteicās analītiķis un laikrakstu ievadnieks Šafkats Memuds. "Lai kāds būtu iznākums, es Mušarafam prognozēju ļoti grūtu laiku un sagaidu nestabilitātes periodu."

Pakistānu jau tagad satricinājis teroristu pašnāvnieku uzbrukumu vilnis. Vienā no tiem tika nogalināta arī Bhuto, kas lika atlikt sākotnēji 8.janvārī paredzētās vēlēšanas.

Visā Pakistānas teritorijā no kazarmām šonedēļ izvesti desmitiem tūkstošiem karavīru, lai nodrošinātu valdības ēku un aptuveni 64 000 vēlēšanu iecirkņu apsardzi.

Vardarbība pieklusinājusi arī tradicionāli spilgtās un krāšņās priekšvēlēšanu kampaņas, radot vilšanos 80 miljonos balsstiesīgo pakistāniešu.

Nestabilitāte radījusi nemieru arī Vašingtonā un citās Rietumu galvaspilsētās, bažījoties par Mušarafa spēju nepieļaut "Al Qaeda" un talibu kaujinieku iefiltrēšanos dziļāk Pakistānas teritorijā no cilšu apdzīvotajiem apgabaliem Afganistānas pierobežā.

Tikmēr 64 gadus vecais bijušais ģenerālis, kas nāca pie varas 1999.gadā militāra apvērsuma rezultātā, piedzīvo strauju savas popularitātes kritumu, liecina pēdējā laikā veiktās sabiedriskās domas aptaujas.

Mušarafs ceturtdien solīja, ka vēlēšanu process būs brīvs, godīgs un caurskatāms, un noraidīja jebkādas apsūdzības par balsošanas rezultātu ietekmēšanu.

Vienlaikus viņš stingri brīdinājis, ka necietīs nekādus opozīcijas protestus, ja tā nepieņems vēlēšanu rezultātus.

"Nekādi [kārtības] traucējumi un vardarbība netiks pieļauti. Ja cilvēki uzskata, ka pēc vēlēšanām var iziet ielās, nekas tāds netiks atļauts," uzsvēra Mušarafs.

Pakistānas politiku vietējā līmenī spēcīgi ietekmē klanu un ģimenes piederība, taču Mušarafa liktenis, domājams, ir atkarīgs no Bhuto atraitņa Asifa Ali Zardari un Navaza Šarifa, kuru pašreizējais prezidents savulaik gāza no amata.

Zardari aģentūrai AFP sacīja, ka gadījumā, ja vēlēšanu rezultāti tiks viltoti, viņš "izdomās, kā cilvēkus izvest ielās," lai liktu sadzirdēt opozīcijas viedokli.

Taču, kamēr Šarifs kategoriski atsakās pēc vēlēšanām sadarboties ar Mušarafu, Zardari ir daudz piesardzīgāks un uzvaras gadījumā sola veidot "nacionālās vienotības valdību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!