Foto: AFP/Scanpix
Pakistānā aizturēts viens no ietekmīgākajiem "Taleban" kustības locekļiem Abduls Gani Baradars, kuru uzskata par otru cilvēku organizācijā pēc tās dibinātāja un līdera mullas Mohammeda Omara, vēsta "The New York Times".

Notvert Baradaru izdevies speciālajā operācijā, ko īstenojuši pakistāniešu izlūkdienesta aģenti kopā ar ASV Centrālo izlūkošanas pārvaldi.

Operācija Baradara notveršanai veiksmīgi īstenota vēl 11. februārī, taču laikraksts kavējies ar materiāla publikāciju pēc Baltā nama prasības. Amerikāņu specdienesti vēlējušies uzzināt no talibu līdera vērtīgus datus citu augstu stāvošu talibu notveršanai, kurus varēja aizbiedēt ziņas par viņa sagūstīšanu.

Talibu līdera aizturēšana kļuvusi par lielāko pakistāniešu un amerikāņu specdienestu panākumu, kopš tie cīnās ar kustību "Taleban". Pagaidām gan nav zināms, vai Baradars nopratināšanas laikā sācis runāt, taču izdevuma avoti uzsver, ka viņa aizturēšana var palīdzēt citu ietekmīgu kaujinieku notveršanai un ilgtermiņā arī visas kustības neitralizācijai.

Tiek ziņots, ka tieši Baradars vadījis talibu ikdienas operācijas gan militārajā, gan finansiālajā nozīmē. Viņš plānojis kaujas operācijas, iecēlis komandierus un sadalījis finanšu līdzekļus.

Talibu pārstāvji jau noraidījuši informāciju par sava līdera arestu, paziņojot, ka šādi amerikāņi vien mēģina novērst uzmanību no savām neveiksmēm Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!