Foto: Reuters/Scanpix
Pakistānas ārsts Šakils Afridi tiek apsūdzēts valsts nodevībā par palīdzības sniegšanu ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP) "terorista Nr. 1" Osamas bin Ladena likvidācijas operācijā, piektdien ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Viņš tika arestēts drīz pēc 2. maija ASV īpašo uzdevumu spēku reida, kura laikā tika nogalināts teroristu tīkla "Al Qaeda" vadītājs. Pakistāna uzskata, ka slepenā ASV spēku darbība ir pārkāpusi tās suverenitāti.

Valdības komisijai, kuru vada bijušais Augstākās tiesas tiesnesis, ir uzdots atklāt to, kā ASV militāristi varēja veikt reidu tik dziļi Pakistānas teritorijā un, kā Bin Ladens varēja vairākus gadus netraucēts dzīvot Abotabadā netālu no Kara akadēmijas.

Ārsts tiek apsūdzēts par to, ka vadījis CIP atbalstītu viltus vakcinācijas programmu Abotabadā, lai iegūtu bin Ladena ģimenes locekļu DNS paraugus. 

Pēc Afridi nopratināšanas komisija nolēma kvalificēt viņa rīcību kā sazvērestību pret Pakistānu un valsts nodevību.

ASV tomēr uzskata, ka Afridi ir jāatbrīvo un jādod iespēja aizbraukt uz pastāvīgu dzīvi ASV.

Kā ziņots, CIP sāka darboties Abotabadā pēc tam, kad bija tur izsekojuši bin Ladena aģentu. Viltus vakcinācija tika uzsākta trūcīgākajos pilsētas rajonos, lai tā izskatītos ticama.

Jau vēstīts, Pakistānā tika aizturēti vairāki bruņoto spēku virsnieki un citi cilvēki, kas palīdzēja amerikāņiem.

Kā ziņots, bin Ladena likvidācijas operācijas laikā  tika nogalināts viņš, viņa dēls un vedekla, kā arī divi palīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!