Foto: AFP/Scanpix
Pakistāna sestdien pēc asiņainiem uzbrukumiem valsts pierobežā izlēmusi pārskatīt visas vienošanās ar ASV un NATO, tostarp arī diplomātiskās, politiskās, militārās un izlūkošanas attiecības.

Lēmumu pieņēma valdības ministru un bruņoto spēku vadības ārkārtas sanāksmē, kas tika sasaukta pēc tam, kad gaisa triecienos uz Pakistānas robežas gāja bojā 26 valsts karavīri.

Valdības aizsardzības komiteja apstiprināja iepriekš sestdien noteikto aizliegumu slēgt Pakistānas robežu ar Afganistānu kravas automašīnām, kas veic piegādes NATO vajadzībām, un pieprasīja ASV 15 dienu laikā atstāt attālo tuksneša gaisa spēku bāzi Shamsi, no kurienes, kā tiek ziņots, vada bezpilota lidmašīnu uzlidojumus uz Pakistānas un Afganistānas robežas.

"Aizsardzības komiteja nolēma, ka valdība pilnībā pārskatīs visas programmas, darbības un korporatīvās vienošanās, tostarp diplomātiskās, politiskās, militārās un izlūkošanas, ar ASV, NATO un NATO vadītajiem Starptautiskajiem drošības atbalsta spēkiem (ISAF) Afganistānā," žurnālistus informēja Pakistānas valdībā.

Jūnijā Pakistāna lika ASV pamest Shamsi bāzi, jo Islāmabada vēlējās ierobežot ASV darbību savā teritorijā pēc tam, kad slepenā ASV misijā 2.jūnijā nogalināja meklētāko starptautisko teroristu un teroristu organizācijas "Al Qaeda" līderi Osamu bin Ladenu.

Jau tolaik toreiz ASV paziņoja, ka Shamsi bāzē nav ASV militārpersonu. Raidsabiedrība CNN vēstīja, ka ASV militārpersonas bāzi pametušas jau aprīlī.

Jau vēstīts, ka NATO vadītā misija Afganistānā sestdien apstiprināja, ka tās lidmašīna ir veikusi uzbrukumu, atbalsot sauszemes karavīrus, Afganistānas un Pakistānas robežas tuvumā un ir "ļoti iespējams, ka alianses spēku lidmašīna ir atbildīga par Pakistānas karavīru bojāeju.

"Attīstoties taktiskajai situācijai, gaisa spēki veica cieša atbalsta operāciju, un ir ļoti iespējams, ka tajā gāja bojā pakistāņi," paziņoja NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) Afganistānas galvaspilsētā Kabulā pārstāvis ģenerālbrigadieris Karstens Džeikobsons.

"Esam informēti par upuriem Pakistānas pusē, nezinām skaitu un incidenta apmērus," aģentūrai "Reuters" atzina Džeikobsons.

Pakistānas amatpersonas iepriekš paziņoja, ka NATO helikopteri sestdien no Afganistānas uzbruka militārajam kontrolpunktam Pakistānas ziemeļrietumos netālu no abu valstu robežas, nogalinot 28 Pakistānas karavīrus un ievainojot vairāk nekā 14 karavīrus, taču jaunākā informācija liecina, ka uzbrukumā gājuši bojā 26 Pakistānas karavīri.

Pakistāna sniedza ASV militārās loģistikas atbalstu vairākās bāzēs, pēc tam, kad ASV pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem sāka karu pret terorismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!