Foto: AP/Scanpix

Pakistāna trešdien uz Afganistānu repatriējusi žurnāla "National Geographic" 80.gadu numura vāka modeli, kura pagājušajā mēnesī Pakistānā tika aizturēta saistībā ar viltotu dokumentu izmantošanu.

"Mēs esam deportējuši Šarbatu Gulu uz Afganistānu," aģentūrai AFP pavēstīja Pakistānas amatpersona Asmatulla Vazirs, piebilstot, ka Gulu pavadījuši četri viņas bērni. Gula pirms tam tika izrakstīta no slimnīcas, kur viņai ārstēja C hepatītu.

Kad Gula tika aizturēta, medijos izskanēja pieņēmumi, ka notiesāšanas gadījumā viņai draud septiņi līdz 14 gadi cietumā, kā arī naudassods vairāku tūkstošu eiro apmērā. Gula ir viena no tūkstošiem afgāņu bēgļu, kuriem bija izdevies viltus ceļā saņemt Pakistānas identitātes karti.

Fotogrāfiju, kas vēlāk kļuva par visslavenāko "National Geographic" vāka attēlu, fotogrāfs Stīvs Makarijs uzņēma 1984. gadā Pakistānā afgāņu bēgļu nometnē. Makarijam savu modeli izdevās atrast tikai 2002. gadā pēc 17 gadus ilgas meklēšanas. Viņa dzīvoja nomaļā Afganistānas ciematā, bija precējusies ar maiznieku, un ģimenē auga trīs meitas.

Foto: AFP/Scanpix

ANO bēgļu lietu aģentūra UNHCR oktobrī paziņoja, ka šogad no Pakistānas Afganistānā atgriezušies vairāk nekā 350 000 afgāņu bēgļu un līdz gada beigām to varētu izdarīt vēl 450 000.

Pakistāna ir paziņojusi, ka vēlas visu valstī dzīvojošo afgāņu bēgļu atgriešanos Afganistānā līdz 2017. gada martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!