Foto: AFP/Scanpix

Pakistāna pirmdien Indijas okeānā no zemūdenes veikusi pirmo savas kodolgalviņu nestspējīgās raķetes "Babur-3" izmēģinājumu, atsaucoties uz valsts militārpersonām, raksta "Indian Express".

#Pakistan successfully test fired first Submarine launched Cruise Missile Babur-3. Rg 450 Km. #COAS congrats Nation and the team involved. pic.twitter.com/YRNei5oF65

— Maj Gen Asif Ghafoor (@OfficialDGISPR) January 9, 2017

Armijas relīzē norādīts, ka raķete "Babur-3" izšauta no mobilas zemūdens platformas un trāpījusi precīzi mērķī. "Uzbrukumā sauszemes mērķiem, raķete ir spējīga nest dažāda tipa galviņas un nodrošina Pakistānu ar uzticamām atbildes trieciena spējām," teikts bruņoto spēku interneta vietnē.

Decembrī tika izmēģināta "Babur-2", kas ir šīs pašas raķetes versija palaišanai no sauszemes. "Babur-3" atšķiras ar uzlabotām vadāmības un navigācijas sistēmām, kā arī tehnoloģijām, kas neļauj to nopeilēt radariem un gaisa aizsardzības sistēmām.

Valsts premjers Navazs Šarifs apsveicis militāro sasniegumu, un raķetes veiksmīgo izmēģinājumu nodēvējis par manifestāciju tehnoloģiskajam progresam un pašpaļāvībai.

Pakistāna jau ziņo, ka raķetes izmēģinājums ir atbilde "tuvāko kaimiņu kodolstratēģijām un paziņojumiem", kas varētu būt vērsts uz Indijas kodolarsenāla attīstīšanu. Pērnā gada nogalē Indija izmēģināja savu starpkontinentālo ballistisko raķeti "Agni-V", kas spējīga kodolgalviņu nogādāt pat 5000 kilometru attālumā.

Gan Indijas, gan Pakistānas arsenālā ir kodolieroči. Abas valstis kopš to neatkarības iegūšanas 1947. gadā četras reizes ir uzsākušas savstarpēju karu, bet bruņoti robežkonflikti notiek regulāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!