Afganistāna svētdien aicināja izvietot starptautiskos miera spēkus pie valsts robežas ar Pakistānu, jo uzskata, ka Pakistānas izlūkdienests, iespējams, palīdz starptautiskajam teroristam Osamam bin Ladenam.
Afganistānas robežlietu ministrs Aminulla Zadrans aģentūrai AFP sacīja, ka viņš jau ir nosūtījis savus aģentus uz pierobežas rajoniem izmeklēt Pakistānas iekšējā izlūkdienesta (ISI) "aizdomīgo darbību".

Sestdien Afganistānas iekšlietu ministrs Juniss Kanūni intervijā Irānas televīzijai tieši apsūdzēja ISI palīdzības sniegšanā bin Ladenam, lai viņš varētu izbēgt no vajātājiem. Viņaprāt, ISI aģenti bija informēti par bin Ladena braucieniem uz Pakistānu. "Nav šaubu, ka viņi zināja, kas notiek. Tas, ka nebija nekādas reakcijas un ka viņš nav ticis arestēts, norāda, ka viņu kaut kādā veidā atbalsta Pakistānas ISI," teica Kanūni.

Savukārt Zadrans nosodīja citu valstu iejaukšanos Afganistānas iekšējās lietās. "Ja Pakistāna, kas pagātnē palīdzējusi modžahediem, iejauksies mūsu robežlietās, viņi kļūs par mūsu ienaidniekiem," viņš teica.

"Mēs esam novērojuši Pakistānas ISI aģentu aktivitāti pie robežas. Viņi apgalvo, ka meklē Osamu bin Ladenu, bet mēs nezinām, kādi tieši ir viņu mērķi un vai viņi saka patiesību," teica Afganistānas robežlietu ministrs.

Viņš arī pauda viedokli, ka šajā "bin Ladena meklēšanas posmā" Afganistānai nepieciešama starptautisko spēku palīdzība. Tāpat viņš atzina, ka Afganistānai vajadzīgs finansējums, lai cīnītos pret narkotiku kontrabandu.

Tikmēr Afganistānas aizsardzības ministrs Mohammads Habīls svētdien atkārtoja ministrijas iepriekš pausto pārliecību, ka bin Ladens kā bāzi izmanto Pakistānas robežpilsētu Pešavaru.

"Viņš noteikti atrodas Pešavarā un viņu aizsargā [partijas "Jamiat Ulema-i-Islam" vadītājs] Fazelurs Rahmans .. Mūsu izlūkošanas informācija ir precīza, mums pat ir to talibu komandieru vārdi, kas palīdzēja Osamam šķērsot robežu," viņš teica. Minētā Pakistānas partija ir noliegusi šīs apsūdzības.

Afganistānas aizsardzības ministrs arī norādīja, ka tagad par bin Ladena arestēšanu atbild Pakistāna un Vašingtonai būtu jāsadarbojas ar šo valsti, lai notvertu starptautisko teroristu, kuru vaino 11.septembra uzbrukumos ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!