Foto: EPA/Scanpix/LETA
Reliģiskajās skolās Pakistānā, kur mācās daudzi valsts nabadzīgāko ģimeņu bērni, islāma garīdznieki seksuāli izmanto audzēkņus, izpētījusi ziņu aģentūra "Associated Press" (AP).

Aģentūra apzinājusi pedofilijas gadījumus, pētot desmitiem policijas ziņojumu, kā arī intervējot drošības iestāžu amatpersonas, ārstus, upurus un viņu ģimenes locekļus.

Viens no upuriem, astoņus gadus jauns zēns no Kohistāns reģiona valsts ziemeļos, pastāstīja, kā mulla viņu sagrāba un ieslēdza istabā, kad citi skolēni jau bija prom.

Zēns divas dienas ticis turēts gūstā un vairākkārt izvarots, līdz viņam ar veselību kļuvis tik slikti, ka garīdznieks nobijies un nogādājis viņu slimnīcā, atsaucoties uz zēnu, viņa radiniekiem un mediķiem, apraksta AP.

Slimnīcā apskates laikā apstiprināts, ka zēns piedzīvojis brutālu un atkārotu vardarbību. Vainīgais garīdznieks ir arestēts.

Cits upuris ir 11 gadus veca meitene no Pendžābas, kuru ciema mošejā izvarojis garīdznieks, kurš bērniem tur vadīja reliģijas stundas.

"Viņš pēkšņi mani sagrāba un iestūma blakus istabā. Es kliedzu un raudāju," atceras Misbaha.

Meiteni izglāba viņas onkulis Muhammads Tanvirs, kurš izdzirdēja kliegšanu mošejā un izlauza durvis, skaidro AP. Garīdznieks tika arestēts, taču vēlāk atbrīvots pret drošības naudu.

Policijā AP paskaidroja, ka bērnu seksuāla izmantošana no garīdznieku puses Pakistānā ir plaši izplatīta, taču garīdznieki regulāri izvairās no notiesāšanas, jo reliģiskajām organizācijām valstī ir liela ietekme un pašus upurus tās bieži apsūdz zaimošanā vai neslavas celšanā pret islāmu.

Savukārt upuru ģimenes bieži ir spiestas piedot garīdzniekiem, baidoties no kauna un stigmas Pakistānas konservatīvajā sabiedrībā.

Pakistānā ir vairāk nekā 22 tūkstoši reģistrētu reliģisku skolu, kas apmāca vairāk nekā divus miljonus bērnu. Bet vēl ir daudz vairāk nereģistrētu skolu, ko vada vietējie mullas. Tās piesaista audzēkņus ar solījumiem par bezmaksas maltītēm un pajumti.

Pakistānā nav centrālas institūcijas, kas vada reliģiskās skolas, tāpat nav centralizēta orgāna, kas izmeklētu garīdznieku pārkāpumus pret audzēkņiem.

Premjerministra Imrana Khana valdība ir apsolījusi modernizēt mācību programmu un padarīt reliģiskās skolas vairāk atbildīgas par tur notiekošo. Pagaidām tas gan nav materializējies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!