Foto: AP/Scanpix

Pakistānas tiesa pirmdien anulējusi eksprezidentam Pervezam Mušarafam piespriesto nāvessodu, īpašo tiesu, kas Mušarafam pērn par valsts nodevību piesprieda nāvessodu, atzīstot par nekonstitucionālu, pavēstīja valdības prokurors.

Lahorā Augstākā tiesa pasludināja, ka sākotnējais spriedums bijis nelegāls.

"Sūdzības iesniegšana, tiesas sastāvs, apsūdzības puses komandas izraudzīšanās ir nelegāla, un galu galā viss spriedums tiek anulēts," apliecināja valdību pārstāvošais prokurors Ištiaks Hans.

"Jā, viņš ir brīvs cilvēks. Spriedums šobrīd pret viņu vairs nav spēkā," piebilda Hans.

Tiesa eksprezidentam Mušarafam 17. decembrī aizmuguriski piesprieda nāvessodu par valsts nodevību saistībā ar apsūdzībām konstitūcijas darbības apturēšanā 2007. gadā.

Trīs tiesnešu kolēģija galvaspilsētā Islamabadā pasludināja spriedumu Pakistānā no 1999. līdz 2008. gadam valdījušā Mušarafa lietā, kas tika skatīta vairākus gadus.

Mušarafs patlaban dzīvo trimdā Dubaijā, bet pie varas Pakistānā viņš nāca militārā apvērsumā 1999. gadā, kad bija bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks. Vēlāk viņam bija ievērojama loma uz pasaules politikas skatuves, pievienojoties ASV vadītajam karam pret terorismu Afganistānā.

2007. gadā viņš apturēja konstitūcijas darbību, ieviešot ārkārtējo stāvokli un veicot tīrīšanu tiesnešu rindās.

Pakistānā kopš 1947. gada, kad tika iegūta neatkarība no Lielbritānijas, teju pusi laika valdījuši militāros apvērsumos pie varas nākuši ģenerāļi.

Mušarafa prāva bija pirmā reize, kad Pakistānas tiesas vērsušās pret valsts valsts ietekmīgo militāro vadību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!