Foto: AFP/Scanpix

Pakistānas tiesa ceturtdien izdevusi bijušā prezidenta Perveza Mušarafa aresta orderi, bet eskprezidents, kurš piedalījās tiesas sēdē, nekavējoties devies prom un aizbraucis savu miesassargu pavadībā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bijušo ģenerāli Mušarafu tiesā par prezidentūras laikā 2007. gadā notikušu vēršanos pret tiesām. Ceturtdienas sēdē Islāmābādā apsūdzētais vēlējas pagarināt atbrīvošanas pret drošības naudu termiņu.

Tiesa ceturtdien lēma par eksprezidenta apcietināšanu. Tomēr pēc lēmuma nolasīšanas tiesas zālē esošie policisti apsūdzēto nav arestējuši, bet Mušarafs savu miesassargu pavadībā steidzami devies prom apvidus automašīnā.

Normālos apstākļos apsūdzētos Pakistānā parasti saslēdz rokudzelžos jau tiesas zālē, skaidro BBC korespondents. Mušarafs šo tiesas lēmumu var pārsūdzēt Pakistānas Augstākajā tiesā.

Mušarafs pēc vairākiem ārzemēs pavadītiem gadiem Pakistānā atgriezās martā, lai kopā ar savu partiju "Visas Pakistānas musulmaņu līga" piedalītos maijā gaidāmajās vēlēšanās. Tomēr viņa kandidatūra noraidīta visos četros apgabalos, kur viņš pieteicās vēlēšanām.

Kopš atgriešanās Mušarafs ir iesaistīts vairākos tiesas procesos un cenšas novērs arestu un mēģinājumus tiesāt viņu par valsts nodevību. Bijušo prezidentu, kurš pie varas nokļuva pēc militārā apvērsuma 1999. gadā, nogalināt ir draudējusi islāmistu organizācija "Taliban".

Mušarafs visas apsūdzības sauc par nepamatotām un politiski motivētām. Šī ir pirmā reize, kad tiesa izdevusi eksprezidenta aresta orderi. Pirms tam politiķim noteikts aizliegums izbraukt no valsts.

Lai gan Pakistānas militārā vadībā 2007. gadā neiejaucās, lai glābtu savu toreizējo līderi Mušarafu no krišanas, vairums novērotāju uzskata, ka diez vai armija pieļaus viņa nonākšanu cietumā vai par upuri kaujiniekiem.

Neapstiprinātas ziņas liecina, ka Mušarafu joprojām varētu arestēt viņa īpašumā ārpus Islāmābādas, kur viņš esot devies pēc tiesas sēdes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!