Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts no Lietuvas, savulaik impīčmenta ceļā no valsts prezidenta amata atceltais Rolands Pakss otrdien Maskavā ticies ar abu Krievijas Federācijas parlamenta palātu vadītājiem, un šo tikšanos laikā runāts arī par 25.novembra notikumiem Kerčas šaurumā.

Pakss, kas šobrīd ir Eiropas Brīvības un tiešās demokrātijas frakcijas (EFDD) priekšsēdētāja vietnieks, ticies ar Krievijas Valsts Domes spīkeru Vjačeslavu Volodinu un Federācijas Padomes priekšsēdētāju Valentīnu Matvijenko un paudis cerību, ka jaunajā Eiropas Parlamentā, kas tiks ievēlēts nākamgad, būs pārstāvēti "veselīgāki un dialogam atvērtāki spēki" un tas pret Krieviju būs noskaņots labvēlīgāk.

Kā vēsta Krievijas mediji, Volodins ierosinājis izveidot neformālu darba grupu, lai atjaunotu dialogu starp Krievijas likumdevējiem un Eiropas Parlamentu, savukārt bijušais Lietuvas partijas "Kārtība un taisnīgums" vadītājs šo priekšlikumu atbalstījis un nosaucis par savlaicīgu.

Krievijas Valsts Domes spīkers izteicies, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko "nostādījis pasauli uz kara sliekšņa".

Tikmēr Federācijas Padomes priekšsēdētāja paziņojusi, ka notikumi Kerčas šaurumā jāizanalizē, piesaistot Eiropas speciālistus, lai pierādītu, ka Krievija rīkojusies pareizi.

"Piesēdīsimies un noskaidrosim. Pieaiciniet militāros speciālistus, Eiropas, Ukrainas, Krievijas ekspertus, ko vien vēlaties," viņa paziņojusi, pauzdama viedokli, ka ASV Kongress un Eiropas Savienības pārstāvji ar paziņojumiem par incidentu Kerčas šaurumā nākuši klajā, nenoskaidrojot, kas tur patiesībā noticis.

Kā ziņots, Krievijas bruņotie spēki 25. novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietinājusi uz diviem mēnešiem un nogādājusi Maskavā.

Lietuva pēc notikušā aicinājusi starptautisko kopienu paplašināt Maskavai noteiktās sankcijas.

Krievijas parlamenta palātu vadītāji Paksam pauduši neapmierinātību ar NATO paplašināšanos. Volodins apgalvojis, ka Krievija nerīkotu militārās mācības Kaļiņingradas apgabalā, ja nebūtu NATO aktivitāšu pie Krievijas robežām.

Ziņu aģentūrai BNS otrdien nav izdevies sazināties ar Paksu.

Lietuvas vēstnieks Krievijā Remiģijs Motuzs aģentūrai sacījis, ka viņš par Paksa vizīti Maskavā nav bijis informēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!