Izraēlas ārlietu ministre Cipi Livni tikusies ar Palestīnas premjerministru Salamu Fajedu, un tas noticis pirmo reizi kopš viņa stāšanās amatā pagājušajā mēnesī, raksta BBC. Tikšanās Jeruzalemē tiek uzskatīta par atbalsta zīmi mēreni noskaņotajam Palestīniešu līderim Mahmudam Abasam.
Izraēlas un arābu valstu amatpersonas arī norāda, ka šonedēļ pirmo reizi notiks Arābu līgas delegācijas vizīte Izraēlā. Tās laikā galvenie pārrunājamie jautājumi būs arābu valstu miera iniciatīva un veidi, kā palīdzēt Palestīnas pašpārvaldei pašreizējā situācijā.

Arābu valstu miera plāns tika ierosināts 2002.gadā, tomēr Izraēla to uzreiz noraidīja. Šī gada sākumā arābu valstis to atkal sāka pārrunāt, un Izraēla dažiem no plāna punktiem pauda atturīgu atbalstu.

Izraēlas ziņojumā pēc ministres tikšanās ar Fajedu teikts, ka sarunās galvenokārt tika pārrunāts, kā uzlabot Palestīnas iedzīvotāju labklājību, vienlaikus ievērojot arī Izraēlas intereses. Sarunu temati esot bijuši vispārēji, nevis saistīti ar konkrētiem kontroles punktiem vai citiem jautājumiem. Atgādināsim, ka svētdien Izraēlas valdība atbalstīja plānu atbrīvot 250 palestīniešu ieslodzītos.

Analītiķi norāda, ka šādas diplomātiskās sarunas ir laba zīme Izraēlas attiecībās ar Palestīnas jauno valdību, kas nāca pie varas pēc tam, kad prezidents paziņoja par iepriekšējās valdības atlaišanu un atteikšanos no sadarbības ar "Hamas" grupējuma pārstāvjiem. Atgādināsim, ka pēc tam "Hamas" pārņēma kontroli Gazas joslā, savukārt "Fatah" partijas pārstāvji un jaunizveidotā valdība devās uz Rietumkrasta teritorijām, tādējādi sadalot palestīniešu teritorijas divās atšķirīgu spēku kontrolētās daļās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!