Foto: AP/Scanpix

Tuvo Austrumu miera sarunas varētu ciest sakāvi, jo Izraēla nav atteikusies no kolonistu apmetņu paplašināšanas, otrdien brīdināja augsta ranga palestīniešu amatpersona Jasers Abeds Rabo.

"Apmetņu paplašināšana ir pretrunā ASV administrācijas solījumiem un draud izraisīt sarunu sabrukumu," skaidroja Rabo.

LETA jau ziņoja, ka Izraēla pēdējo dienu laikā apstiprinājusi vairāk nekā 200 jaunu kolonistu mājokļu būvniecību Austrumjeruzalemē un Rietumkrastā.

Šāda Izraēlas rīcība vairojusi spriedzi pirms Izraēlas un palestīniešu nākamās sarunu kārtas, kas paredzēta 14.augustā.

"Apmetņu paplašināšana ir vēl iepriekš nepieredzēta," uzsvēra Rabo. "Tas draud ar sarunu izgāšanos vēl pirms to sākuma."

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pirmdien pauda cerību, ka Telavivas nesenie paziņojumi par jaunu ebreju kolonistu mājokļu būvniecību okupētajās palestīniešu teritorijās neizjauks Izraēlas un palestīniešu miera sarunas, kuras paredzēts atsākt trešdien Jeruzalemē.

Izraēlas paziņojums par jaunu kolonistu mājokļu būvniecību "zināmā mērā bija sagaidāms", viesojoties Kolumbijā, norādīja Kerijs, vienlaikus paužot cerību, ka tas nekļūs par "ātrumvalni" nule kā atsāktajā miera procesā.

"Tiklīdz būs atrisināti drošības un robežu jautājumi, būs atrisināts kolonistu apmetņu jautājums," preses konferencē skaidroja Kerijs.

Viņš arī uzsvēra, ka ASV "visas šīs apmetnes uzskata par nelikumīgām" un ka "Izraēlai šī nostāja ir apliecināta ļoti skaidri".

"Es arī mudinu visas puses nereaģēt negatīvi un neprovocēt negatīvu reakciju, lai arī kura no pusēm procesa gaitā izdarītu vienu vai otru lietu, bet es mudinu saprast šā brīža svarīgumu, ko visi šeit ir sasnieguši, un tas ir - virzīties uz priekšu mierīgi, uzmanīgi, apdomīgi, lai risinātu sarunas par lielajiem jautājumiem," norādīja ASV valsts sekretārs.

LETA jau ziņoja, ka 29.jūlijā Vašingtonā pēc trīs gadu pārtraukuma atsākās Izraēlas un palestīniešu miera sarunas. Abas puses vienojušās par vismaz deviņus mēnešus ilgām sarunām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!