Foto: Reuters/Scanpix

Palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa pārstāvis ceturtdien noraidīja vēsturnieku apgalvojumus, ka viņš astoņdesmitajos gados Damaskā būtu darbojies kā Padomju Savienības aģents, paziņojot, ka tā esot apmelošana nolūkā bloķēt Krievijas miera iniciatīvu.

Par Abasa sadarbību ar PSRS Valsts drošības komiteju (VDK) trešdienas vakarā paziņoja Izraēlas sabiedriskā televīzija, atsaucoties uz diviem vēsturniekiem, kuri pēta tā dēvēto Mitrohina arhīvu, kas atrodas Lielbritānijā Kembridžas Universitātes Čērčila Arhīvu centrā.

"1983.gadā viņš (Abass) ir reģistrēts kā VDK savervētais ar segvārdu Krotovs, kurmis," sarunā ar televīziju sacīja vēsturniece Izabela Ginora. Viņa gan nesniedza sīkākas ziņas par to, ko Abass darījis PSRS labā.

Abasa pārstāvis Nabils Abu Rudeinehs aģentūrai AFP šo paziņojumu komentēja, norādot, ka tas atbilst "izraēliešu absurdiem, pie kuriem esam pieraduši".

Abass ir dzimis kādreizējā britu Palestīnas mandāta teritorijā, taču 1948. gada Izraēlas neatkarības kara laikā viņa vecāki bēga uz Sīriju.

Mitrohina arhīvu veido VDK dokumenti, kurus Lielbritānijā nogādāja pārbēdzējs Vasīlijs Mitrohins, kas pats, būdams komunistiskā totalitārā režīma slepenā dienesta majors, no 1972. līdz 1984. gadam ieņēma VDK ārējās izlūkošanas nodaļas vecākā arhivāra amatu.

Būdams vīlies totalitārajā represīvajā režīmā, viņš slepeni ar roku pārrakstīja slepeno informāciju un jau pēc komunistiskā režīma sabrukuma 1992. gadā pārbēga uz Lielbritāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!