Foto: AFP/Scanpix/LETA

Augsta ranga palestīniešu amatpersona Hanans Ašravi sestdien noraidīja ASV ekonomikas iniciatīvu mieram, paziņojot, ka Vašingtonai vispirms ir jāpanāk, ka "Izraēla izbeidz zagt mūsu zemi".

"Vispirms, atceliet Gazas ielenkumu, apturiet Izraēlu no mūsu zemes, resursu un finansējuma zagšanas, dodiet mums pārvietošanās brīvību un kontroli pār mūsu robežām, gaisa telpu, teritoriālajiem ūdeņiem utt. Tad skatieties, kā mēs - brīva un suverēna tauta - uzbūvējam dzīvotspējīgu labklājības ekonomiku," Ašravi rakstīja mikroemuāru vietnē "Twitter" pēc tam, kad ASV iepazīstināja ar ilgi gaidīto miera iniciatīvu.

ASV sestdien paziņoja, ka Tuvo Austrumu miera plāns oficiāli tiks prezentēts nākamnedēļ Bahreinā, un tā mērķis ir piešķirt palestīniešiem vismaz 50 miljardus ASV dolāru (44 miljardus eiro) un radīt vienu miljonu darbavietu nākamo desmit gadu laikā.

Pirmo reizi prezentējot detalizētāku informāciju par plānu, ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija paziņoja, ka vēlas piesaistīt plašas starptautiskas investīcijas palestīniešiem un krasi uzlabot infrastruktūru un iekšējo pārvaldību Jordānas upes rietumkrastā un Gazas joslā.

Trampa znota Džereda Kušnera vadītā konference Bahreinā otrdien un trešdien paredzēta ASV valdības miera plāna prezentēšanai, kas, kā apgalvo amatpersonas, vēlāk ietvers arī politisko komponenti.

Palestīniešu pašpārvalde gan boikotē tā dēvēto semināru "Miers labklājībai" Miers labklājībai, uzstājot, ka Izraēlai draudzīgais Tramps vēlas atpirkties no palestīniešiem un liegt viņiem iespēju veidot savu neatkarīgu valsti.

Baltais nams plānu, par kuru detalizētāk Bahreinā runās Persijas līča arābu valstu finanšu ministri, raksturo kā vēsturisku un "līdz šim ambiciozāko un visaptverošāko starptautisko plānu palestīniešiem".

"Tas spēs pašos pamatos mainīt Rietumkrastu un Gazas joslu un pavērt jaunu lappusi palestīniešu vēsturē, ko definēs brīvība un cieņa, nevis naidīgums un zaudējums," norādīts Baltā nama paziņojumā.

ASV solīja, ka palestīniešu ekonomikā tiks radīts vairāk nekā viens miljons darbavietu, bezdarba līmenis saruks līdz viencipara skaitlim un nabadzības līmenis samazināsies uz pusi.

Investīciju pārvaldību plānots nodot starptautiskai attīstības bankai, lai garantētu labāku pārvaldību un novērstu korupciju. Gaidāms, ka palestīniešiem šāds risinājums nebūs pieņemams.

Trampa znots un augsta ranga padomnieks Kušners plānu izstrādāja vairāk nekā divus gadus. Plānā ir daudz detaļu, piemēram, nodaļā par tūrisma attīstību pausta atzinība Rāmallas saldējumam.

Tomēr nav skaidrs, kurš apmaksās plānā ietvertās ieceres un vai Persijas līča arābu valstis, kuras arvien vairāk satuvinās ar Izraēlu kopīga naida pret Irānu dēļ, vēlēsies sniegt savu ieguldījumu pirms politiska risinājuma.

Džeisons Grīnblats, kurš kopā ar Kušneru strādāja pie plāna, atzina, ka iniciatīvas politiskā puse varētu tikt izstrādāta tikai novembrī.

Palestīniešu līderi neuzticas Kušneram, kurš ir Izraēlas premjera Benjamina Netanjahu ģimenes draugs, un Trampam, kurš vairākkārt atklāti paudis atbalstu Izraēlai, tostarp atzinis Jeruzalemi par tās galvaspilsētu, lai gan arī palestīnieši pretendē uz šo teritoriju.

ASV amatpersonas ir netieši norādījušas, ka miera plānā netiks minēta neatkarīgas palestīniešu valsts izveide, kas gadu desmitiem ir bijis ASV diplomātijas mērķis.

"Mūsu klātbūtne Manāmā tiks izmantota tikai, lai leģitimizētu ASV iniciatīvu, kuras mērķis ir atņemt mums mūsu tiesības, mainīt vēsturisko "zeme pret mieru" formulu pret "miers labklājībai"," pirms Baltā nama paziņojuma uzstāja palestīniešu vadība.

Palestīniešu grupējums "Hamas", kas kontrolē Gazas joslu, arī ir noraidījis Bahreinas konferenci, norādot, ka tās mērķis ir palestīniešu jautājumu no politiska padarīt par ekonomisku.

Lai gan ASV publiskotajā plānā "Hamas" nav tieši minēts, tajā teikts, ka palīdzība tiks attiecināta arī uz Gazas joslu.

Projektos 590 miljoni ASV dolāru paredzēti Gazas joslas galvenās spēkstacijas modernizēšanai, kas, kā apgalvo Baltais nams, radītu desmitiem tūkstošus darbavietu un sniegtu uzticamu energoapgādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!