Palestīniešu delegācija sarunās ar Izraēlu ir pieprasījusi, lai Izraēlas robežas ar iecerēto Palestīnas valsti būtu tādas pašas, kā ebreju valsts robežas ar Jordānas rietumkrastu un Gazas sektoru pirms 1967.gada Tuvo Austrumu kara.
Šī prasība ir izteikta nostājas formulējuma dokumentā, kas pirmdien tika iesniegts Izraēlas delegācijai sarunās Erezas robežpārejā uz Gazas sektora robežas, paziņoja Palestīnas pašpārvaldes Informācijas ministrijas amatpersonas.

Sarunās, kuru mērķis ir izstrādāt pastāvīgu miera līgumu, robežu jautājumu aizēnoja tādi jautājumi kā ebreju apmetņu paplašināšana.

"Izraēlas valsts starptautiskajai robežai ir jābūt pamiera līnijai, kas pirms 1967.gada 4.jūnija atdalīja Izraēlu no Jordānas rietumkrasta un Gazas sektora," teikts dokumentā.

Tuvo Austrumu karā, kas izcēlās 1967.gada 5.jūnijā, Izraēla sešās dienās ieņēma Sinaja pussalu, Jordānas rietumkrastu, Gazas sektoru, Austrumjeruzālemi un Golanas augstienes. Ēģipte atguva Sinaja pussalu pēc miera līguma noslēgšanas ar Izraēlu 1979.gadā.

Līdz 1967.gadam pastāvējušās robežas bija 1949.gadā noslēgta pamiera rezultāts. Pamiers tika noslēgts pēc kara, kas izcēlās, kad Izraēla 1948.gadā proklamēja neatkarību.

Izraēlas premjers Ehuds Baraks noraida atgriešanos pie šīm robežām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!