Foto: AP/Scanpix

Topošajai palestīniešu nacionālās vienotības valdībai ir jāatzīst Izraēla un jāatbruņo kustība "Hamas", ceturtdien paziņoja ASV prezidenta Donalda Trampa augsta ranga palīgs Džeisons Grīnblats.

"Jebkurai palestīniešu valdībai ir nepārprotami un konkrēti jāapliecina uzticība nevardarbības principam, jāatzīst Izraēlas valsts, jāakceptē iepriekšējās vienošanās un saistības pušu starpā, arī attiecībā uz teroristu atbruņošanu, kā arī jāuzņemas saistības attiecībā uz miermīlīgām sarunām," paziņojumā apliecināja Trampa īpašais pārstāvis starptautiskajās sarunās.

"Ja "Hamas" grib spēlēt kaut kādu lomu palestīniešu valdībā, tai ir jāakceptē šīs pamatprasības," uzsvēra Grīnblats.

Analoģisku nostāju jau iepriekš paudusi Izraēlas valdība

"Hamas" pagājušajā nedēļā parakstīja vienošanos ar konkurējošo kustību "Fatah" par nacionālās vienotības valdības izveidi, pieliekot punktu desmitgadi ilgušajam konfliktam abu palestīniešu lielāko kustību starpā.

Saskaņā ar Kairā parakstīto vienošanos šobrīd "Fatah" kontrolētā palestīniešu pašpārvalde, kuru vada tās prezidents un "Fatah" līderis Mahmuds Abass, pārņems kontroli pār Gazas joslu līdz 1.decembrim.

Tomēr visi līdzšinējie palestīniešu izlīguma mēģinājumi bijuši neveiksmīgi, un galvenais klupšanas akmens bijusi "Hamas" atteikšanās atbruņot savu 25 000 vīru lielo militāro spārnu.

Kopš 2006. gada janvārī palestīniešu parlamenta vēlēšanās uzvarēja "Hamas", tās attiecības ar vēlēšanās zaudējušo Abasa grupējumu "Fatah" bijušas saspīlētas, spriedzei dažkārt pāraugot bruņotās sadursmēs. Līdz šim palestīniešu teritorijās pastāvēja faktiska divvaldība - Gazas joslu kontrolēja "Hamas" valdība, bet Rietumkrastu - Abasa izveidotie ministru kabineti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!