Foto: Sputnik/Scanpix

Pēdējā laikā palielinājies to tautiešu pieprasījumu skaits, kuri interesējas par iespēju iegūt rezidenci Lielbritānijā, apliecināja Latvijas vēstnieks Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē Andris Teikmanis.

Viņš norādīja, ka pēdējā laika indikācijas liecina, ka Lielbritānijā dzīvojošie latvieši arvien aktīvāk interesējas par rezidences iegūšanu Lielbritānijā.

"Cilvēki arī aktīvāk prasa izsniegt, piemēram, eID kartes, jo pases nodotas britu iestādēs rezidences iegūšanai," viņš sacīja, piebilstot, ka konkrētus skaitļus pašlaik nevarot nosaukt, jo ar to nodarbojoties Lielbritānijas iestādes.

Vaicāts, vai tautiešu aktivitāte saistībā ar panāktajām Lielbritānijas reformām Eiropas Savienībā (ES) ir palielinājusies, Teikmanis atzina, ka īpaši liels aktivitātes pieaugums nav noticis, taču tautiešus joprojām interesē bērnu aizsardzības jautājumi. Tāpat esot salīdzinoši liela interese par Tieslietu ministrijas sagatavotajām vadlīnijām, kuras vēstniecība izplatījusi un publicējusi savā mājaslapā, kā arī dalījusies ar tām sociālajās vietnēs un biedrībās.

Viņš arī atzina, ka pašlaik neesot informācijas, ka arī Latviešu Nacionālajā padomē Lielbritānijā būtu novērota palielināta informācija par attiecīgajiem jautājumiem. "Pie juridiskajām firmām ir vairāki pieprasījumi, vairāk jau par rezidenci," viņš atzina.

"Vienai daļai no tautiešu šī tēma ir aktuāla, un tie mēģina sakārtot savu uzturēšanos Lielbritānijā, izvēloties rezidences statusu. Kāds varbūt domā arī par britu pilsonību," sprieda Teikmanis, piebilstot, ka sīkākas informācijas par gaidāmajām pabalstu izmaiņām pašlaik neesot, jo vēl notiks sarunas un izmaiņas regulās, ja tas būs nepieciešams.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā pēc smagām sarunām ES dalībvalstu līderi panāca vienošanos par Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona pieprasītajām bloka reformām. Vienošanās palielina iespēju, ka referendumā par Lielbritānijas turpmāko dalību ES, kas varētu notikt 23.jūnijā, briti tomēr izšķirsies par palikšanu blokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!