Foto: AFP/Scanpix

Pirmie Rietumāfrikas valstu reģionālo spēku karavīri ceturtdien ieradušies Mali, lai palīdzētu franču karavīriem un vietējās valdības spēkiem operācijā pret islāmistu kaujiniekiem, kas kontrolē valsts ziemeļus, vēsta aģentūra "Reuters".

Mali galvaspilsētā Bamako ceturtdien nolaidās lidmašīna ar 100 Togo karavīriem, tiem sekoja Nigērijas spēki. Tikmēr Mali kaimiņvalstī Nigērā pulcējās Čadas un pārējie Nigērijas karavīri.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskās savienības (ECOWAS) spēki Mali darbosies saskaņā ar ANO mandātu. Sākotnēji karaspēka izvietošana bija paredzēta septembrī, bet saasinoties situācijai, 3300 vīru lielos spēkus uz Mali nolemts sākt sūtīt jau tagad.

Franči savu karavīru skaitu Mali ceturtdien palielināja līdz 1400, norāda raidsabiedrība BBC.

Franču karavīri operāciju Mali ar uzlidojumiem islāmistu kaujinieku pozīcijām, kuri kopš pavasara kontrolē valsts ziemeļus un apdraud pārējo valsti, sāka pagājušajā piektdienā. Tomēr pirmdien nemierniekiem tik un tā izdevās Mali armijai atņemt Diabali pilsētu valsts vidienē, kas ir 350 kilometru attālumā no galvaspilsētas Bamako.

Otrdien franču karavīri izbrauca no galvaspilsētas Bamako, lai dotos uz ieņemto Diabali un kopā ar Mali armiju trešdien sāktu sauszemes operāciju pret islāmistu kaujiniekiem. Tomēr nemiernieku slēpšanās civiliedzīvotāju pilnos mitekļos neļauj uzsākt plaša mēroga operāciju Diabali, stāsta vietējie iedzīvotāji. Pilsēta joprojām esot pilna ar islāmistiem.

Tikmēr Konnas pilsētas iedzīvotāji stāsta, ka kaujinieki aizbēga, kad pilsētas tuvumā tika izvietoti Mali un franču spēki. BBC skaidro, ka Mali un franču spēkiem ir jāiegūst kontrole gan pār Diabali, gan Konnas pilsētu, lai operācija virzītos uz priekšu.

Francijas piektdien sākto militāro intervenci, lai apturētu islāmistu virzīšanos uz galvaspilsētu, pirmdien vienbalsīgi atbalstīja ANO drošības padome.

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

Pagājušajā nedēļā islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konnas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumus.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, "Delfi" jau vēstīja, ka Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!