Foto: AP/Scanpix/LETA

Svētdien Baltkrievijas galvaspilsētas ielās kārtējam gājienam pulcējās desmitiem tūkstošu lielas ar Aleksandra Lukašenko valdīšanu neapmierināto cilvēku masas, tikmēr režīms turpina diskreditēt protestus un to nozīmīgumu – valsts galvenais organizētās noziedzības apkarotājs paziņoja, ka "ielās palikuši tikai ielu bandīti", kas "iebaroti ar naudu, narkotikām un alkoholu".

Nikolajs Karpenkovs, kurš vada Galveno pārvaldi cīņai pret organizēto noziedzību un korupciju, svētdien vakarā tā izteicās valsts TV kanāla "Belarus 1" ēterā.

TV sižetā skaidrots, ka jau aizturēti "seši simti koordinatoru, organizatoru un aktīvistu", atstāsta portāls "Tut". Un ielās, kā apgalvo Karpenkovs, konsolidējusies un palikusi "pati radikālākā daļa", kas, "kā vienmēr iebarota ar naudu, kaut kur ar narkotikām, kaut kur ar alkoholu", turklāt ielās viņi ejot bruņoti.

Protesti Baltkrievijā notiek kopš 9. augusta prezidenta vēlēšanām, kuras plaši tiek izskatītas par falsificētām. 26 gadus valdījušais Lukašenko jau iepriekš ir izteicies, ka ielās iziet "apreibinājušies cilvēki", "bijušie ieslodzītie", kā arī miermīlīgos demonstrantus saucis par "aitām" un "žurkām".

Savukārt plaši dokumentētos drošībnieku brutālas vardarbības gadījumus pret demonstrantiem Lukašenko ir saucis par "60% feiku" un apgalvojis, ka cietušie "paši sev krāsojuši zilumus".

Medicīnas dokumenti gan apgāž varas apgalvojumus, ka demonstranti ielās izgājuši masveidā apreibinājušies un nav cietuši.

Karpenkovs TV sižetā turpina piespēlēt oficiālajai versijai. "Tagad ielās palikuši tikai tie, kas ar labu nekad nesapratīs. Tie ir ielu bandīti, kas tagad pārkrāsojušies un grib ar sociālajiem liftiem no bandītiem, iepriekš tiesātiem, pacelties un kļūt par lauka komandieriem vai deputātiem, ko dāsni sola visiem Tihanovska. Viņi vēlas nopelnīt naudu," apgalvo ierēdnis.

Karpenkovs norāda, ka ir redzējis daudz protestus, bet "tādas amorālas, ciniskas sejas nekad nav saticis".

Viņš arī atgādina Iekšlietu ministrijas iepriekš paziņoto – varasiestādes vajadzības gadījumā ir gatavas pielietot šaujamieročus.

Organizētās noziedzības apkarotājs brīdina, ka notiek demonstrāciju dalībnieku seju identificēšana un bīstamākie elementi no ielām tiks aizvākti.

"Jūs esiet fašisti, nevis mēs. Pa īstam spēku ne pret vienu mēs vēl neesam pielietojuši," draud Karpenkovs.

Baltkrievijā kopš 9. augusta notiek plaši tautas protesti pret 26 gadus valdījušo Aleksandru Lukašenko un prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Drošības iestādes brutāli vēršas pret demonstrantiem, par ko medijos parādās arvien jaunas liecības.

ANO ir zināms par vismaz 450 dokumentētiem spīdzināšanas gadījumiem, bet mediji publicējuši datus par 1376 traumas guvušām personām. Te kāda vīrieša stāsts, kā viņu OMON miliči izvaroja ar steku. Te redzams gadījums, kā milicis sit sievieti. Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Aleksandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies par miermīlīgo protestu dalībniekiem kā "aitām", "žurkām", bijušajiem kriminālnoziedzniekiem, kuri ir bezdarbnieki, kā arī apgalvojis, ka ap 60% visu demonstrantu atrodas dažādu vielu reibumā. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Lukašenko arī apgalvoja, ka cilvēki paši uzkrāsojuši sev zilumus, lai apmelotu OMON. Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja Lukašenko.

Lukašenko savu leģitimitāti kā prezidents zaudējis pēc Rietumos neatzītām prezidenta vēlēšanām, kurām sekoja plaši protesti un varasiestāžu mēģinājumi ar spēku tos apslāpēt, kā arī negaidīti sarīkotās inaugurācijas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!