Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV šonedēļ paziņoja, ka tās karavīru izvešana no Afganistānas pabeigta par 90% – 20 gadus ilgusī misija strauji tuvojas beigām. Pāri paliek tikai bažas par Afganistānas valdības spēku spējām nosargāt valsti un nepieļaut haosu kalnainajā zemē.

Afganistānas nacionālās armijas rokās līdz ar to nonākusi virkne ASV un citu ārvalstu karavīru izmantotās bāzes, tostarp lielākā no tām – Bagramas bāze un lidosta, kur pirms afgāņu ierašanās paspējuši paviesoties arī izlaupītāji.

Bagramas bāzē atrodas arī cietums, kurā joprojām esot palikuši līdz 5000 sagūstītu "Taliban" kaujinieku, ziņo raidsabiedrība BBC.

Par Bagramas pilnīgu pamešanu ASV militāristi paziņoja pagājušajā piektdienā, 2. jūlijā. Savukārt afgāņu puse pirms pāris dienām atklāja, ka amerikāņi bāzi pametušu naktī un bez iepriekšēja brīdinājuma, ziņo raidsabiedrība BBC.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Amerikāņi Afganistānā atstājuši Bagramu trijos naktī. Jau 20 minūtes pēc karavīru aizbraukšanas teritorijā atslēgta elektrība un sekoja garnadžu uzlidojums, raksta aģentūra AP. Tur iegūtās lietas nu nopērkamas vietējos krāmu un lietoto mantu veikaliņos. Tikai pēc aptuveni divām stundām baumas par to, ka bāze pamesta, uzzināja afgāņu ģenerāļa Asadullaha Kohistani spēki, bet informācija apstiprināta ap septiņiem no rīta, ziņo "Al Jazeera".

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Amerikāņi atstājuši aptuveni 3,5 miljonus priekšmetu, raidsabiedrībai atklāj jaunais bāzes komandieris, ģenerālis Kohistani. Starp tiem desmiti tūkstoši dzeramā ūdens pudeļu, enerģijas dzērieni un karavīru sausās uzturdevas jeb lietošanai lauka apstākļos gatavās maltītes ( MRE).

Tāpat ir atstāti tūkstošiem civilo transportlīdzekļu bez atslēgām un simtiem bruņoto automašīnu, ziņo AP. Atpakaļ uz ASV ir aizvesti smagie ieroči, bet daļa munīcijas iznīcināta. Savukārt vieglie ieroči un to munīcija atstāta Afganistānas armijai, skaidro ģenerālis.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Savā aktivitātes zenītā Bagramas bāzē uzturējās desmiti tūkstoši karavīru. No parastas Afganistānas lidostas bāze izauga par nelielu pilsētiņu ar peldbaseiniem, kino, SPA un ātrās ēdināšanas veikaliem "Burger King" un "Pizza Hut".

Pašu lidostu pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados cēla PSRS. Padomju-afgāņu kara laikā tā kļuva arī par PSRS spēku galveno bāzi.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

2001. gadā pēc ASV iebrukuma no Bagramas tika padzīti "Taliban" kaujinieki un te sāka veidoties plašs starptautiskās misijas komplekss.

Pēc amerikāņu aiziešanas bāzi pārņēmuši ģenerāļa Kohistani vadītie spēki – aptuveni 3000 vīru, kas ir ievērojami mazāk nekā ASV un sabiedroto spēki, kas te saimniekoja iepriekšējos gados. Savukārt "Taliban" rokās ik diennakti krīt jauni rajoni un to centri, padarot arī šo militāro objektu par potenciālu uzbrukuma mērķi.

Ģenerālis Kohistani gan uztāj, ka afgāņu valdības karavīriem ir pa spēkam nosargāt karabāzi. Un vēl vairāk – intervijā Afganistānai draudzīgās Indijas medijam "Wion" ģenerālis atklāj, ka armija gatavojas ofensīvai un plāno atgūt zaudētās teritorijas cik drīz vien iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!