Delegāti, kas Monreālas konferencē pārstāv gandrīz 200 valstis, piektdien panākuši "vēsturisku" vienošanos par ozona slāni noārdošo ķimikāliju paātrinātu izskaušanu, pavēstīja ANO pārstāvis.
"Mēs esam panākuši vēsturisku vienošanos," aģentūrai AFP teica ANO Vides programmas (UNEP) pārstāvis Niks Natals.

Monreālas konference tika sasaukta, atzīmējot 20.gadadienu kopš Monreālas protokola pieņemšanas nolūkā ierobežot to ķimikāliju izmantošanu, kas kaitē ozona slānim, kurš zemi pasargā no ultravioletā starojuma.

ASV ar UNEP atbalstu aicināja delegātus pārcelt halogēnogļūdeņražu (HCFC) ražošanas pārtraukšanas termiņu no 2030. uz 2020.gadu attīstītajās valstīs un no 2040 uz 2030.gadu jaunattīstības valstīs.

Attīstītās un jaunattīstības valstis vienojušās par paātrinātiem pasākumiem HCFC izskaušanai, pavēstīja Natals.

"Šīs vienošanās elementi joprojām tiek noslīpēti, taču gan attīstītās, gan jaunattīstības valstis vienojušās par paātrinātu rīcību HCFC [izskaušanai], lai uzlabotu ozona slāņa un īpaši klimata izmaiņu situāciju," teica UNEP pārstāvis.

"Eksperti un sarunvedēji joprojām izstrādā galīgos skaitļus, taču, šķiet, ka visumā par skaitļiem viņi tagad vienojušies," norādīja Natals.

Sīkākas ziņas par vienošanos tiks izklāstītas preses konferencē, kas gaidāma sestdien plkst. 10.00 (plkst. 17.00 pēc Latvijas Laika).

HCFC tiek izmantoti gaisa kondicionētājos un ledusskapjos, bet to radītie caurumi ozona slānī ne tikai veicina globālo sasilšanu, bet vairo arī saslimstību ar vēzi un kataraktu.

ASV uzskata, ka paātrināta HCFC izskaušana būs divtik efektīva kā Kioto protokols cīņā ar klimata izmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!