Foto: EPA/LETA

Īrija svētdien panākusi vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, ka tai tiks piešķirts aizdevums aptuveni 85 miljardu eiro (60 miljardu latu) apmērā, pavēstīja informēta persona diplomātu aprindās.

"Plāns ir gatavs apspriešanai un pieņemšanai šodien," sacīja ziņu avots, kurš ir tuvs Eiropas Savienības (ES) valstu finanšu ministru sarunām Briselē. Ir gaidāms, ka sarunas sāksies svētdien ap pulksten 13 (14 pēc Latvijas laika) un tajās tiks pieņemta šī vienošanās.

Starptautiskais aizdevums paredzēts Īrijas ekonomikas glābšanai no sabrukuma. Apmēram 35 miljardus eiro (24,6 miljardus latu) no tā paredzēts izmantot Īrijas banku sistēmas nostiprināšanai.

Īrijas galvaspilsētā Dublinā sestdien 50 000 cilvēku piedalījās demonstrācijā pret paredzētajiem taupības pasākumiem, kas nepieciešami, lai Īrija varētu saņemt starptautisko aizdevumu no Starptautiskā Valūtas fonda un ES.

Īrija trešdien nāca klajā ar 15 miljardu eiro (10,5 miljardu latu) vērtu taupības plānu, kas paredz algu samazināšanu sabiedriskajā sektorā strādājošajiem, pensiju un sociālo pabalstu apcirpšanu, kā arī pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšanu no pašreizējā 21% līdz 23%.

Vienlaikus Dublina ir atteikusies paaugstināt ļoti zemo uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi 12,5% apmērā, kuras dēļ par ķeltu tīģeri savulaik dēvētā valsts savulaik plašos apmēros piesaistīja ārvalstu investīcijas.

Vairāki ekonomisti bija pārliecināti, ka Īrija būs spiesta sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem piekrist uzņēmumu ienākuma nodokļa pacelšanai, jo pretējā gadījumā nodokļu maksātāji Vācijā un Francijā, kur šīs likmes ir augstākas, varētu būt saniknoti, ka viņiem jāsubsidē zemie Īrijas nodokļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!