ASV un Eiropas valstis piektdien ir pavirzījušās soli uz priekšu un nonākušas pie kompromisa Bali notiekošajās klimata sarunās, raksta AP. Valstis ir pārvarējušas nesaskaņas par to, cik ambicioziem jābūt nākotnes plāniem par siltumnīcas efektu radošo gāzu apjoma samazināšanu, paziņojis Vācijas vides ministrs.
"Es domāju, ka situācija ir laba, un beigās mēs panāksim vienotu risinājumu," teica Sigmars Gabriels. Sarunu iznākums varētu noteikt, cik liels būs vidējās gaisa temperatūras pieaugums nākamo desmitgažu laikā.

Divas nedēļas ilgās konferences noslēgumā dalībnieki vienojās par konferences gala dokumenta sastādīšanu līdz pēcpusdienai, galvenās nesaskaņas ir par vidējā termiņa mērķiem – ES priekšlikumu paaugstināt gāzu emisijas ierobežošanu no 25% līdz 40% no 1990.gada līmeņa laika posmā līdz 2020.gadam. Konferences prezidents, Indonēzijas vides ministrs Rahmats Vitoelars centās atrisināt nesaskaņas, piedāvājot atcelt vidējā termiņa mērķus, taču saglabājot apņemšanos līdz 2050.gadam samazināt emisiju apjomu vismaz uz pusi.

Gadskārtējās klimata konferences galvenais uzdevums bija uzsākt sarunas par stingrākiem emisiju ierobežojumiem, kas varētu stāties spēkā pēc Kioto protokola darbības termiņa beigām. Kioto protokols pieprasa 37 industriāli attīstītākajām valstīm līdz 2012.gadam samazināt oglekļa dioksīda un citu siltumnīcas efektu radošo gāzu emisiju apjomus par 5% no 1990.gada līmeņa. ASV ir vienīgā valsts, kura atteikusies parakstīt līgumu, tā vietā Buša administrācija dod priekšroku labprātīgiem ieguldījumiem vides saudzēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!