Foto: Reuters/Scanpix

Panama ir pārtraukusi ilgi uzturētās diplomātiskās saites ar Taivānu, lai nodibinātu labas attiecības ar Ķīnu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Panamas valdība paziņoja, ka atzīst tikai vienu Ķīnu un Taivānu uzskata par tās daļu. Panamas prezidents Huans Karloss TV uzrunā pauda, ka ir pārliecināts, ka šis ir pareizais ceļš valstij. Savukārt Ķīna izplatīja paziņojumu, kurā ļoti novērtē un laipni pieņem Panamas lēmumu.

Pekina Taivānu uzskata par savu provinci. 1949. gadā pilsoņkara laikā Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem un aizbēga uz Taivānas salu, tādā veidā radās divas "de facto" Ķīnas.

Ar Taivānu diplomātiskās attiecības pašlaik uztur vien aptuveni 20 valstis, un Panama ir nesenākā, kas šīs saites nolēmusi pārtraukt par labu sadarbībai ar Pekinu.

Pēdējos gados Ķīna ir intensificējusi investīcijas šajā Centrālamerikas valstī, kur atrodas ekonomiski nozīmīgais Panamas kanāls.

Taivāna par šādu Panamas lēmumu paudusi "dusmas un nožēlu" un sauc to par ļoti nedraudzīgu aktu, kā arī pārmet Panamai padošanos Pekinas ekonomisko interešu priekšā.

Taipeja arī uzsver, ka Panama ignorē daudzus gadus ilgušo draudzību starp valstīm un norāda, ka nekonkurēs ar Pekinu par "naudas diplomātiju".

Jāatgādina, ka pērnā gada jūnijā Taivānas prezidente Cai Inveņa savā pirmajā ārvalstu vizītē apmeklēja tieši Panamu.

1971. gadā ANO atzina Pekinā bāzēto Ķīnas Tautas Republiku, kopš tā laika vairums valstu ir sekojušas šim piemēram, lai nebojātu attiecības ar augošo ekonomisko milzi.

Daudzi no Taipejas atlikušajiem sabiedrotajiem ir mazas salu valstis vai Centrālās un Dienvidamerikas valstis, kurām kādreiz bija ierobežotas ekonomiskās saites ar Ķīnu.

BBC skaidro, ka Panamas lēmums ir pēdējā laika lielākais Taivānas zaudējums. Pekina Panamu pievilinājusi drīzāk politisku, ne ekonomisku motīvu vadīta, jo investēt Centrālamerikas valstī tā varēja turpināt arī bez oficiālām diplomātiskām saitēm.

Ķīna ir palielinājusi spiedienu uz Taivānu, lai nepieļautu tās ekonomisko un politisko attālināšanos no Ķīnas. Pekina ir pārtraukusi dialogu ar Cai administrāciju un samazinājusi ķīniešu tūristu plūsmu uz Taivānu. Tāpat Pekina nelaiž Taipeju starptautiskās un reģionālās organizācijās.

Ja attiecības ar Ķīnu turpinās pasliktināties, Taivānai draud vēl lielāka politiskā un ekonomiskā izolācija. Ņemot vērā Ķīnas straujo ekonomisko izaugsmi, Pekinai nav grūti dabūt valstis savā pusē.

Ķīnas kompānijas Panamā attīsta ostas un Ķīnas uzņēmumi izrādījuši interesi par zemes attīstīšanu gar Panamas kanālu.

Panamas kanāls ir svarīgs kuģošanas ceļš. Piekļuve abiem Ziemeļu un Dienvidamerikas krastiem Ķīnai, kas palielina savas ambīcijas globālajā tirdzniecībā, ir ļoti nozīmīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!