Foto: Vida Press

Piektdien Panamas ofšoru skandāla aizsācējs - Vācijas laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" - publicējis uzsaukumu, kura autors ir persona, kas laikrakstam nodevusi slepenos dokumentus. Par savu galveno informācijas nopludināšanas motivāciju viņš sauc netaisnības apmēru, ko atklāj šie dokumenti.

Avots sevi sauc par Džonu Do, kas ir bieži lietots apzīmējums cilvēkiem, kuru identitāte nav zināma vai netiek atklāta.

Kā zināms, laikraksta rokās no šī avota nonāca 11 miljoni Panamas juristu biroja "Mossack Fonseca" dokumentu.

""Mossack Fonseca" desmitgadēm ilgi izmantoja savu ietekmi, lai rakstītu un mainītu likumus visā pasaulē par labu noziedznieku interesēm," raksta Džons Do.

Viņš norāda, ka būtu gatavs sadarboties ar tiesībsargājošajām iestādēm, kā arī slavē citus trauksmes cēlējus, piemēram, Edvardu Snoudenu.

Panamas dokumentu nopludinātājs aicina Eiropas Komisiju, Lielbritāniju un citas valstis pieņemt mērus, lai pasargātu cilvēkus, kas atklāj pārkāpumus un nopludina šādu informāciju, tā vietā, lai viņus sodītu.

Džons Do noliedz, ka būtu spiegs vai ka strādātu kādas valdības labā. Viņš nopludinājis dokumentus nevis kāda "specifiska politiska iemesla dēļ, bet vienkārši tāpēc, ka es sapratu pietiekami daudz par [dokumentu] saturu, lai apjēgtu tajos aprakstīto netaisnību mērogu".

Kā daudzkārt ziņots, kopš Panamas dokumentu skandāla sākuma atklājušies neētiski, negodprātīgi vai par noziedzīgi nodarījumi, kuros iesaistīti daudzu pasaules valstu līderi, politiķiem pietuvinātas personas un uzņēmēji. Saistībā ar šajos dokumentos atklāto informāciju atkāpies Islandes premjers.

Ar pilnu manifesta tekstu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!